Informasjon

Er vitamin- og mineraltilskudd nødvendig for god helse?

Bør man innta kosttilskudd eller holder det å spise sunt og variert?

Nytten av kosttilskudd debateres1-2. Noen hevder at selv et sunt kosthold inneholder for lite vitaminer og mineraler, og at vi i tillegg kan oppnå ekstra helsegevinst i form av redusert risiko for alvorlige sykdommer, for eksempel hjerte- og karsykdommer, ved å ta store doser enkeltvitaminer. Andre, inkludert Helsedirektoratet, hevder at bortsett fra folat til kvinner som planlegger graviditet, jern og jod til enkelte grupper kvinner og vitamin D (vitamin D-dråper, ikke tran) til spedbarn og eldre er tilskudd unødvendig i Norge3.

En gjennomgang av forskningen på dette området konkluderer entydig med at vitamintilskudd verken er nyttig for friske, for å hindre demensutvikling eller hjerte- og karsykdom4-6.

Du kan lese mer om dette her.

Hva menes med vitamin- og mineraltilskudd?

Følgende vitaminer og mineraler kan inngå i slike kosttilskudd: Vitamin A, vitamin D, vitamin C, vitamin E, vitamin K, vitamin B6, vitamin B12, tiamin (B1), riboflavinm (B2), niacin (B), folat, pantotensyre, biotin, kalsium, fosfor, magnesium, jern, jod, sink, selen, kopper, krom, mangan, fluor, molybden.

Neste side