Informasjon

Få i deg tilstrekkelig med vitaminer og mineralstoffer

Idrettsutøvere har stor omsetning av vitaminer, mineralstoffer og antioksidanter som følge av det økte energiforbruket ved trening, og du må passe på å få dekket behovet for disse næringsstoffene i kosten.

Denne artikkelen er utviklet av Olympiatoppen, og gjengis her med deres tillatelse.

Vitaminer er næringsstoffer som er nødvendige for kroppens energiomsetning. Mineralstoffene benyttes sammen med proteiner til vekst og vedlikehold av vev. Noen av vitaminene og mineralstoffene kalles antioksidanter fordi de nøytraliserer stoffer som kan skade kroppens celler (frie radikaler). Idrettsutøvere har stor omsetning av vitaminer, mineralstoffer og antioksidanter som følge av det økte energiforbruket ved trening, og du må passe på å få dekket behovet for disse næringsstoffene i kosten.

Økt behov

Når du trener mye, må du spesielt sørge for å få i deg nok B-vitaminer, antioksidanter (vitamin C og E, karoten og selen), jern, kalsium, magnesium og sink. Behovet for vitaminene i B-gruppen er avhengig av kroppens totale energiomsetning, og det øker noe med økende energiforbruk. De ulike vitaminene i B-gruppen finnes i mange matvarer, som korn, melkeprodukter, egg og kjøtt. Når du spiser kornvarer, får du i deg mye av de mest nyttige B-vitaminene. Under trening med høy intensitet er det en noe større utvikling av frie radikaler. Disse må nøytraliseres av antioksidanter som du får gjennom kosten.

Antioksidanter

Vitamin C er den sterkeste antioksidanten og er samtidig nødvendig for immunforsvaret. De beste kildene til vitamin C er appelsin og appelsinjuice, kiwi, rød paprika og kålrot. Vitamin E er den andre sterke antioksidanten. E-vitamin forekommer i små mengder i de fleste matvarer, men det er kun vegetabilske oljer, tran og nøtter som er rike på vitaminet. Karoten (forstadiet til vitamin A) og mineralet selen er også antioksidanter. Karoten finnes i alle frukt og grønnsaker med sterk gul oransje farge, spesielt er gulrot og mango gode kilder. De beste kildene til selen er fisk, skalldyr og egg. Fytokjemikalier er en gruppe stoffer som forekommer i alle typer frukt og grønnsaker, og disse har også en antioksiderende effekt. Når du spiser mye frukt og grønnsaker og bruker oljer og nøtter i kosten, får du et bra inntak av alle antioksidantene.

Pass på at du får nok jern og kalsium

drettsutøvere må spesielt passe på inntaket av jern og kalsium (les mer om dette på side 15). Vitamin D er nødvendig for kalsiumopptaket. D-vitamin forekommer i relativt få matvarer, og de beste kildene er tran, fet fisk, ekstra lett lettmelk og margarin. I tillegg dannes vitamin D i huden når den blir utsatt for sollys. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler alle å ta tran eller trankapsler daglig. Da får du dekket behovet for vitamin D og flerumettede fettsyrer, i tillegg får du vitamin E. Magnesium og sink er mineralstoffer. Du taper noe magnesium og sink gjennom svette, og dette tapet må erstattes med et tilstrekkelig inntak gjennom kosten. Magnesium finnes i mange matvarer, og kornvarer, erter, bønner, banan og mandler har det høyeste innholdet. De beste kildene til sink er storfekjøtt, ost, erter, bønner og linser. Når du har et variert kosthold, får du i deg mye av alle mineralstoffer.

Frukt og grønt

Et kosthold med mye frukt og grønnsaker gir et høyt inntak av mange vitaminer og mineralstoffer i tillegg til antioksidanter. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler alle å spise minst 5 porsjoner frukt og grønnsaker om dagen. Bakgrunnen for dette er at et høyt inntak av frukt og grønnsaker kan forebygge kreft og er gunstig i forhold til utvikling av hjerte- karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes med mer. Idrettsutøvere kan med fordel få i seg minst 1 porsjon sitrusfrukt eller juice daglig for å øke inn-taket av vitamin C.

5 om dagen

  • Spis minst 2 porsjoner frukt og 3 porsjoner grønn-saker hver dag
  • Spis helst forskjellige typer frukt og grønnsaker
  • Spis gjerne friske, rå grønnsaker og salater

En porsjon er definert som:

  • 1 middels stor frukt
  • 1 glass frukt- eller grønnsaksjuice
  • 1-2 dl bær
  • 2-3 poteter
  • 150 g kokte eller rå grønnsaker
  • 1 porsjonsbolle med blandet salat

Eksempel på fem om dagen:

  • 1 glass juice til frokost
  • 2 gulrøtter sammen med matpakken til lunsj
  • Fiskerett med 1 porsjon poteter og 1 porsjon grønnsaker til middag
  • 1 eple som mellommåltid

Vil du vite mer?