Voksne som får i seg bra med væske (er godt hydrerte) ser ut til å være friskere, får færre kroniske sykdommer som hjerte– og lungesykdom, og lever lengre enn de som får i seg mindre væske.
Allergi eller overfølsomhet mot sulfitt, som blant annet finnes i vin og en rekke typer mat, kan gi reaksjoner som varierer fra svært milde til alvorlige.
Poteter kan inngå i et sunt kosthold om de tilberedes på riktig måte. Men ifølge en ny studie gir ikke poteten samme gevinst som grønnsaker for å forebygge diabetes type 2.
Overdose av vitamin D er mulig – og skadelig. En middelaldrende mann som brukte store doser med tilskudd som komplementær behandling, endte opp med store plager og sykehusinnleggelse.
En studie der tarmfloraen til pasienter med irritabel tarm ble undersøkt, fant at halvparten har fellestrekk - en slags signatur, med større mengder ugunstige bakterier i tarmen og færre gunstige bakterier. Hos denne gruppen var lav FODMAP-dietten særlig gunstig.
Et kosthold med mye salt er forbundet med høyt blodtrykk og økt risiko for hjertesykdom og for tidlig død. En stor, randomisert studie viser at personer som bruker natriumredusert salt, reduserer risikoen for å få slag.
Et kosthold med mager fisk som sei, torsk eller hyse reduserer sannsynligheten for å få diabetes type 2. Det viser en ny, norsk studie. Størst var effekten blant mennesker med høy KMI.
Vi bør ikke spise mer enn rundt fem gram salt om dagen – det tilsvarer omtrent én teskje. Mange får i seg langt mer enn dette - kanskje uten å vite det selv.
Kostråd ved tygge- og svelgevansker (dysfagi) handler særlig om å sørge for tilstrekkelig næringsinntak. Tygge- og svelgevansker bør alltid utredes, og hjelpetiltakene evalueres.
Ved revmatisk sykdom kan et kosthold der man velger fisk fremfor kjøtt være gunstig. Omega 3-fettsyrer kan ha en direkte påvirkning på sykdomsaktivitet. Søk råd hos lege eller klinisk ernæringsfysiolog for å fastsette dose for eventuelt tilskudd med fiskeolje.