En studie der tarmfloraen til pasienter med irritabel tarm ble undersøkt, fant at halvparten har fellestrekk - en slags signatur, med større mengder ugunstige bakterier i tarmen og færre gunstige bakterier. Hos denne gruppen var lav FODMAP-dietten særlig gunstig.
Et kosthold med mye salt er forbundet med høyt blodtrykk og økt risiko for hjertesykdom og for tidlig død. En stor, randomisert studie viser at personer som bruker natriumredusert salt, reduserer risikoen for å få slag.
Et kosthold med mager fisk som sei, torsk eller hyse reduserer sannsynligheten for å få diabetes type 2. Det viser en ny, norsk studie. Størst var effekten blant mennesker med høy KMI.
Vi bør ikke spise mer enn rundt fem gram salt om dagen – det tilsvarer omtrent én teskje. Mange får i seg langt mer enn dette - kanskje uten å vite det selv.
Kostråd ved tygge- og svelgevansker (dysfagi) handler særlig om å sørge for tilstrekkelig næringsinntak. Tygge- og svelgevansker bør alltid utredes, og hjelpetiltakene evalueres.
Ved revmatisk sykdom kan et kosthold der man velger fisk fremfor kjøtt være gunstig. Omega 3-fettsyrer kan ha en direkte påvirkning på sykdomsaktivitet. Søk råd hos lege eller klinisk ernæringsfysiolog for å fastsette dose for eventuelt tilskudd med fiskeolje.
Kostråd mot hjerte- og karsykdom tar utgangspunkt i de nasjonale kostrådene. Det viktigste rådet er å bytte ut mest mulig mettet fett med umettet fett.
Plantebasert kosthold med eller uten fisk er forbundet med lavere risiko for moderat til alvorlig covid-19 sykdom. Kosthold med lite karbohydrater og mye protein, ga høyere risiko for alvorlig covid-19 sykdom.
Personer med diabetes type 2 som klarer å gå ned i vekt, vil også få et bedre blodtrykk og få mindre behov for medisiner. Det viser en studie publisert i tidsskriftet Diabetologia.
Høyt og regelmessig inntak av lakris er ikke bare dårlig nytt for tennene - det kan også gi høyt blodtrykk, forstyrrelser i kroppens kaliumbalanse, hjerterytmeforstyrrelser og i verste fall føre til død.