Nyhetsartikkel

C-vitaminer mot forkjølelse

C-vitaminer er bra for kroppen på flere måter, men at det beskytter mot forkjølelse, er usikkert. En Cohrane-gjennomgang har imidlertid konkludert med at C-vitaminer kan ha en forebyggende effekt blant idrettsutøvere som trener hardt.

Å hive innpå med C-vitaminer når forkjølelsessymptomene kommer snikende, er et velkjent triks. Men har det noe for seg?

- Neppe, sier Susanne Gjedsted Bügel, ved Institut for Klinisk og Forebyggende Ernæring ved Københavns universitet.

- Det gir ingen mening i å spise store mengder C-vitamin for å forhindre forkjølelse. C-vitamin er vannoppløselig. Det vil si at om vi spiser store mengder av det, tisser vi det bare ut igjen. At C-vitamin kan motvirke forkjølelse er en gammel skrøne som på mystisk vis har overlevd all vitenskap, sier Gjedsted Bügel til Videnskab.dk.

Ingen effekt med vanlig dose

Vitamin C og dens virkning på forkjølelsesymptomer har vært gjenstand for mye forskning. En Cochrane-studie har undersøkt virkningen av C-vitamin som våpen mot virus, og har inkludert placebokontrollerte forsøk i sin gjennomgang. Alle studiene som er inkludert, har testet 0,2 gram C-vitaminer eller mer per dag.

Forskerne bak gjennomgangen konkluderte med at vanlig inntak av C-vitamin hadde ingen effekt på forkjølelseforekomsten i den vanlige befolkningen.

Konklusjonen var basert på data fra 29 forsøk - som involverte 11 306 deltakere. Studiene ble publisert mellom 1942 og 2011 og hadde stort sett god metodisk kvalitet.

Les mer om Cochrane-studien her

Høye doser C-vitamin

Forsøk med høye doser vitamin C, der behandlingen startet etter sykdomsstart, viste heller ingen overbevisende effekt på varigheten eller alvorlighetsgraden av forkjølelsesymptomene.

Men de terapeutiske studiene var det få av. Forfatterne nevner at en av studiene faktisk rapporterte om en positiv virkning av en åtte gram terapeutisk dose ved symptomstart. Også to andre studier rapporterte om effekt av en femdagerskur.

Forskerne skriver at flere forsøk er nødvendig for å avgjøre om en terapeutisk kur med vitamin C umiddelbart etter symptomstart kan ha effekt.

Effekt blant idrettsutøvere

Cohrane-gjennomgangen viser imidlertid at vitamin C kan være nyttig for personer som driver med anstrengende fysisk aktivitet (som å løpe maraton eller å gå langt på ski).

I fem forsøk, som tilsammen inkluderte 598 deltakere, viste det seg at deltagere som ble utsatt for ekstremt fysisk stress i korte perioder (inkludert maratonløpere og skiløpere) ble risikoen halvert for å bli forkjølet ved å ta tilskudd av vitamin C.

Dosene av vitamin C var ikke spesielt høye: mellom 0,25 og 1,0 gram per dag. Forskerne bak gjennomgangen skriver at fordelene i denne undergruppen dermed ikke kan forklares av høye C-vitamindoser.

I forbindelse med de publiserte forsøkene ble det ikke rapportert om noen alvorlige bivirkninger av å ta vitamin C. 

Forfatterne bak Cochrane-gjennomgangen skriver at siden vitamin C både er sikkert og rimelig, kan folk gjerne på egen hånd teste ut om vitamin C kan virke helsefremmende og redusere forkjølelse. 

"C-vitaminsjokk" - er det trygt?

Å ta en økt mengde C-vitamin i en kort periode anses generelt som trygt, skriver MedicalNewsToday.

Et bruk som overskrider en dose på 2000 mg kan imidlertid før til: 

  • Kvalme
  • Diaré
  • Magesmerter

MedicalNewsToday skriver også at om du spiser de anbefalte "fem om dagen" av frukt og grønnsaker hver dag, får du i deg nok vitamin C til å holde immunforsvaret godt og bidra til å forhindre sykdom på lang sikt.

Litt fakta om C-vitamin

C-vitamin kalles også for askorbinsyre og er blant annet viktig for å øke opptaket av jern i tarmen.

Vitamin C er også en viktig antioksidant og er nødvendig for immunforsvaret.

De beste kildene til vitamin C er appelsin og appelsinjuice, kiwi, rød paprika og kålrot.