Nyhetsartikkel

Et kosthold rikt på meieriprodukter kan redusere risikoen for diabetes type 2

Å spise minst to porsjoner med meieriprodukter daglig er knyttet til redusert risiko for diabetes type 2 og høyt blodtrykk. Det viser en stor studie publisert i BMJ Open Diabetes Research & Care.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et kosthold med minst to porsjoner meieriprodukter daglig kan redusere risikoen for å få diabetes, høyt blodtrykk og metabolsk syndrom.

Funnene var sterkest når det var snakk om fete meieriprodukter.

Det har forskere i en stor stor studie publisert i BMJ Open Diabetes Research & Care1 konkludert med.

Les også: Melk og helse

Deltagere fra hele verden

I en nyhetsmelding om studien2 står det at tidligere publisert forskning også har gjort mye av de samme funnene: at et høyt melkeinntak er knyttet til lavere risiko for diabetes, høyt blodtrykk og metabolsk syndrom. Men disse studiene er gjerne kun blitt gjennomført i Nord-Amerika og Europa. (Metabolsk syndrom er ingen egen sykdom, men det er en samling av forstyrrelser i kroppens omsetting av næringsstoffer (metabolismen) som øker risiko for sykdom.)

Deltakerne i denne studien var i alderen 35 til 70 år og kom fra 21 land - blant annet Argentina, Bangladesh, Canada, Pakistan, Polen, Sør-Afrika og Sverige. Alle er deltagere i studien: "Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study".

Forskerne samlet inn informasjon om kostholdet til deltagerne de siste 12 månedene ved hjelp av spørreskjemaer. Meieriproduktene inkluderte melk, yoghurt, yoghurtdrikker, ost og retter tilberedt med meieriprodukter. Både fete og lettere produkter ble registrert.

Les også: Fet melk - lettere barn

Smør og krem ​​ble vurdert separat. Dette er matvarer som det ikke er vanlig å spise mye av i enkelte av landene som ble undersøkt.

Forskerne fikk også informasjon om deltagernes medisinbruk, utdanning, røykevaner, vekt, høyde, midjeomkrets, blodtrykk og fastende blodsukker. 

Mer melk- lavere risiko

Deltagerne spiste i gjennomsnitt 179 gram med meieriprodukter hver dag. De spiste dobbelt så mye fete produkter som produkter med lite fett. 

Da forskerne analyserte resultatene fant de at minst to porsjoner om dagen med meieriprodukter var forbundet med 24 prosent lavere risiko for metabolsk syndrom. Om deltagerne spiste fete produkter, var risikoen redusert med 28 prosent sammenlignet med de som ikke spiste meieriprodukter.  

Resultatene fra denne studien er kanskje overraskende, men ifølge en litteraturstudie3 har de fleste observasjonsstudier ikke kunnet finne noen sammenheng mellom inntak av meieriprodukter og økt risiko for hjerte- og karsykdom - uavhengig av mengden melkefett.

I den aktuelle studien ble helsen til nesten 190 000 deltakere registrert i gjennomsnittlig ni år. I løpet av denne tiden utviklet 13 640 mennesker høyt blodtrykk og 5351 utviklet diabetes.

Dette er en observasjonsstudie, og kan ikke bevise at det er en sammenheng mellom høyt inntak av meieriprodukter og lavere risiko for diabetes type 2. 

Men forskerne sier at hvis disse funnene blir bekreftet i andre store studier, kan det å øke meieriforbruket være en gjennomførbar og rimelig måte å redusere høyt blodtrykk, diabetes og hjerte- og karsykdommer på over hele verden.

Les også: Helsefordeler ved høyt inntak av melk er ikke fastslått

Kilder

Referanser

  1. Bhavadharini B, Dehghan M, et.al. Association of dairy consumption with metabolic syndrome, hypertension and diabetes in 147 812 individuals from 21 countries. BMJ Open Diabetes Research & Care 2020. doi:https://drc.bmj.com/content/8/1/e000826
  2. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-05/b-ddl051420.php
  3. Huth PJ, Park KM. Influence of dairy product and milk fat consumption on cardiovascular disease risk: a review of the evidence. Adv Nutr. 2012;3(3):266‐285. Published 2012 May 1. doi:10.3945/an.112.002030 DOI