Det er godt kjent og veletablert at frisk frukt har flere positive fordeler for helsa, men det er usikkerhet rundt om høyt sukkerinnhold i frukt utgjør en risiko for personer med diabetes.
Forskere bak en studie som nylig ble publisert i PLoS Medicine, studerte kosthold og helse hos nesten 513 000 kinesiske menn og kvinner i alderen 30 til 79 år i sju år.
Les om studien i PLoS Medicine.
Mer frukt - mindre komplikasjoner
For deltagerne som ikke hadde diabetes da studien startet, var det å spise fersk frukt forbundet med 12 prosent lavere risiko for å utvikle sykdommen sammenlignet med de som ikke spiste frukt. Jo oftere de spiste frukt, jo lavere var risikoen.
Enda mer interessant var det kanskje for de som allerede hadde diabetes:
De som spiste frukt tre ganger i uken, hadde 17 prosent lavere dødelighet, og de hadde en lavere risiko for diabetesrelaterte komplikasjoner (som hjerte og nyresykdom) sammenlignet med de som ikke spiste frukt.
Les også: Kost og forebygging av sykdom
Ikke slutt med frukt
Forskerne skriver at selv om frukt og grønnsaker omtales i samme ordelag, kan ikke frukt anses å være så sunt som friske grønnsaker for personer med diabetes - på grunn av det høye sukkerinnholdet. Dette har ført til at mange personer med diabetes i deler av verden - for eksempel Kina - lar være å spise frukt.
Forskerne skriver at resultatene tyder på at et høyere inntak av frisk frukt er potensielt gunstig for å forebygge diabetes.
Videre skriver de at personer som allerede har utviklet diabetes, ikke bør begrense inntaket av fersk frukt. Dette er som nevnt vanlig i mange deler av verden - for eksempel Kina og andre asiatiske land.
Les også: Åtte råd for et hjertevennlig kosthold