Nyhetsartikkel

Mennesker med diabetes bør spise frukt

Å spise fersk frukt kan både redusere risikoen for å utvikle diabetes, og risikoen for komplikasjoner for den som har diagnosen.

Det er godt kjent og veletablert at frisk frukt har flere positive fordeler for helsa, men det er usikkerhet rundt om høyt sukkerinnhold i frukt utgjør en risiko for personer med diabetes.

Forskere bak en studie som nylig ble publisert i PLoS Medicine, studerte kosthold og helse hos nesten 513 000 kinesiske menn og kvinner i alderen 30 til 79 år i sju år. 

Les om studien i PLoS Medicine.

Mer frukt - mindre komplikasjoner

For deltagerne som ikke hadde diabetes da studien startet, var det å spise fersk frukt forbundet med 12 prosent lavere risiko for å utvikle sykdommen sammenlignet med de som ikke spiste frukt. Jo oftere de spiste frukt, jo lavere var risikoen.

Enda mer interessant var det kanskje for de som allerede hadde diabetes:

De som spiste frukt tre ganger i uken, hadde 17 prosent lavere dødelighet, og de hadde en lavere risiko for diabetesrelaterte komplikasjoner (som hjerte og nyresykdom) sammenlignet med de som ikke spiste frukt.

Les også: Kost og forebygging av sykdom

Ikke slutt med frukt

Forskerne skriver at selv om frukt og grønnsaker omtales i samme ordelag, kan ikke frukt anses å være så sunt som friske grønnsaker for personer med diabetes - på grunn av det høye sukkerinnholdet. Dette har ført til at mange personer med diabetes i deler av verden - for eksempel Kina - lar være å spise frukt.

Forskerne skriver at resultatene tyder på at et høyere inntak av frisk frukt er potensielt gunstig for å forebygge diabetes.

Videre skriver de at personer som allerede har utviklet diabetes, ikke bør begrense inntaket av fersk frukt. Dette er som nevnt vanlig i mange deler av verden - for eksempel Kina og andre asiatiske land.

Les også: Åtte råd for et hjertevennlig kosthold