Nyhetsartikkel

Når på dagen du spiser, spiller liten rolle for vekt og blodtrykk

Å legge måltider til bestemte tider i døgnet har ingen effekt for overvektige som vil gå ned i vekt. Det viser en studie som ble  presentert under en forskningskonferanse i regi av American Heart Association.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å legge måltider til bestemte timer på dagen, påvirket ikke vekten blant overvektige voksne med prediabetes eller diabetes.

Det viser en studie publisert under en forskningskonferanse i regi av American Heart Association i november 20201.

Les også: Finn ditt kaloribehov

Tid på dagen

Forskerne fulgte 41 voksne overvektige i en 12-ukers studie. Deltagerne hadde enten diabetes eller prediabetes, og gjennomsnittsalderen var 59 år. 21 deltagere fulgte et tidsbestemt spisemønster: De spiste til bestemte timer på dagen og spiste 80 prosent av kaloriene sine før klokka 13.

De resterende 20 deltakerne spiste til vanlig tid i løpet av dagen, men halvparten av kaloriene ble spist etter klokka 17.

Les også: Ikke hopp over frokosten

Alle deltakerne spiste de samme sunne måltidene. Vekt og blodtrykk ble målt i begynnelsen av studien - deretter etter 4, 8 og 12 uker.

Resultatene viste at deltagerne i begge gruppene gikk ned i vekt og fikk redusert blodtrykk uavhengig av når de spiste. Det var altså ingen forskjell mellom gruppene. 

Det var heller ingen forskjell i vektnedgang i de to gruppene. 

Les også: Slik øker du forbrenningen

Energi - bruk og lagring

- Vi har lenge lurt på hvordan tidspunktet for når man spiser, påvirker måten kroppen bruker og lagrer energi på, sier en av forfatterne bak studien, Nisa M. Maruthur ved Johns Hopkins University i Baltimore.

Hun forteller at de fleste tidligere studier som har undersøkt dette, gjerne ikke har kontrollert hvor mange kalorier studiedeltagerne har spist. Dermed er det uklart om de som spiser tidlig på dagen, spiser færre kalorier.

I denne studien spiste begge gruppene like mange kalorier. Det var kun tidspunktet for måltidene som var forskjellig.

Les også: Familiemiddag gir bedre helse

Tidspunkt for når måltidet inntas, og hvilken effekt det har på kroppen, er studert ved flere anledninger. En artikkel som ble publisert i tidsskriftet Nutrition Bulletin i 2018, konkluderer på en annen måte enn denne aktuelle studien og hevder at den biologiske klokken vår er som en modulator av energibalanse og forbrenning.

Ifølge artikkelen vil kalorier vi inntar om morgenen blir brukt mer effektivt enn de vi inntar om kvelden. Dette viser seg gjennom større vekttap, selv ved likt kaloriinntak. 

Les om denne artikkelen her: Får vi høyere forbrenning av å spise frokost?

Kilder

Referanser

  1. https://newsroom.heart.org/news/calories-by-the-clock?preview=7aef