Nyhetsartikkel

Studie har undersøkt om periodisk faste øker risiko for diabetes type 2

Periodisk faste kan øke risikoen for diabetes type 2. En dyre-studie viser at denne måten å spise på, kan føre til blant annet økte insulinnivåer og skader på bukspyttkjertelen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

"Intermittent fasting", eller periodisk faste på norsk, er en mye brukt diett. Å faste i 16 timer, og deretter spise hva man vil i 8 timer, er et eksempel på en slik type diett. 

Ved periodisk fasting skal du begrense kalorier i bestemte dager i uken eller i bestemte timer i løpet av dagen. Teorien er at denne typen diett vil bidra til å redusere appetitten ved å bremse kroppens metabolisme. 

Kan øke risikoen for diabetes type 2

Dietten er blitt svært populær, både for å gå ned i vekt, men også for å minimere risiko for sykdom. Dyreforsøk har indikert at periodisk faste kan redusere risikoen for blant annet kreft1

Men forskning som ble presentert under årsmøtet i "European Society of Endocrinology" i mai 2018, og omtalt i MedicalNewsToday, viser at denne type diett også har ulemper og kan få alvorlige konsekvenser for metabolismen.

Forskerne bak studien mener at periodisk faste kan svekke den normale aktiviteten i bukspyttkjertelen og insulinproduksjonen, noe som igjen kan øke risikoen for diabetes type 2.

Studie på rotter

Oksidativ stress og overdreven nivå av frie radikaler er blitt sett på som faktorer som øker aldringsprosessen og skader DNA-et, øker risikoen for kreft og kardiovaskulær sykdom, skriver MedicalNewsToday.

For å finne ut om periodisk faste faktisk genererer frie radikaler, satte forskerne bak studien rotter på en diett med periodisk faste i tre måneder.
I løpet av denne tiden målte og overvåket forskerne dyrenes insulinnivå og -funksjon, kroppsvekt og nivåer av frie radikaler. 

På slutten av studien hadde rottene mistet vekt, som forventet. Men forandringen av kroppsfettet endret seg uventet.

 Økning av ugunstig fettvev

Mengden av fettvev på ugunstige plasser økte - noe som er bekymringsfullt siden forskning har vist at magefett er sterkt knyttet til diabetes type 2. 

I tillegg fant forskerne høye nivåer av frie radikaler og tegn på insulinresistens.

Studiens hovedforfatter kommenterer funnene, og sier: "Selv om denne dietten kan føre til tidlig, raskt vekttap, kan det på lang sikt gi alvorlige konsekvenser for helsen, for eksempel utvikling av diabetes type 2."

 

Kilder

Referanser

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321864.php
  2. Endocrine abstracts: Intermittent fasting for three months decreases pancreatic islet mass and increases insulin resistance in Wistar rats www.endocrine-abstracts.org
  3. Munhoz AC, Vilas-Boas EA, et al. . . Intermittent Fasting for Twelve Weeks Leads to Increases in Fat Mass and Hyperinsulinemia in Young Female Wistar Rats.. Nutrients 2020. doi:doi:10.3390/nu12041029 DOI