Nyhetsartikkel

Advarer mot å blande grapefrukt og medisiner

Inntak av grapefrukt sammen med visse medisiner, kan føre til overdose fordi det hindrer medisinene i å brytes ned i tarm og lever.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en artikkel i BBC News fra november 2012.

Forskerne som først fant denne sammenhengen, sier at antallet medisiner som de ser kan gi denne potensielt farlige effekten, blir stadig flere. I 2008, da de først oppdaget sammenhengen, fant de 17 medisiner som kunne gi alvorlige bivirkninger/overdosering sammen med grapfrukt. I dag er dette tallet justert opp til 43.

Medisinene det gjelder, inkluderer blant annet kreftmedisin, blodtrykksmedisin, kolesterolsenkende statiner, og immundempende medisiner gitt etter en organtransplantasjon.

Kan gi 5-10 ganger sterkere effekt

Det som skjer i kroppen, er at kjemikalier som finnes i grapefrukt, eliminerer et enzym som normalt bryter ned medisiner. Det betyr at mer av medisinen enn kroppen kan håndtere, kommer over i blodbanen fra fordøyelsessystemet.

En av forskerne sier til BBC at en tablett og et glass grapefrukt-juice, kan tilsvare det å ta 5-10 tabletter sammen med et glass vann.

Forfatterne av studien mener at det er mange i helsetjenesten som ikke er klar over at denne kombinasjonen kan gi en slik effekt.

Studien ble forhåndspublisert på nett i Canadian Medical Assosiation Journal i november 2012.