Informasjon

Antagelser øker risikoen for beinskjørhet

Tenåringsjenter som tror de ikke tåler melk, reduserer melkeinntaket- og dermed kalsiuminntaket sitt- drastisk. Dette gir en økt risiko for å få beinskjørhet senere i livet. Grunnlaget for vår fremtidige beinhelse blir nemlig lagt i tenårene.

Temaside om Korona

En studie som er blitt publisert i Pediatrics1 (tidsskriftet til den amerikanske barnelegeforeningen) har sett på sammenhengen mellom jenter som er laktoseintolerante, jenter som tror de er laktoseintolerante, inntak av kalsium gjennom kostholdet, og beintetthet tidlig i tenårene.

Dårligere beintetthet hos de som antok

291 jenter i 10-13-årsalderen deltok i studien. Av disse var det 40 jenter som anså seg selv som laktoseintolerante, og som ble testet for denne diagnosen. Av dem var det 22 - altså over halvparten - som faktisk ikke var laktoseintolerante.

Jentene som antok at de var laktoseintolerante, fikk i seg mye mindre kalsium enn jenter som ikke trodde de var laktoseintolerante. Disse jentene med redusert kalsiumtilførsel hadde også en betydelig dårligere beintetthet enn de jentene som mente de tålte melkeprodukter.

Forfatterne bak studien konkluderer med at allerede i 10-årsalderen kan en selvpålagt begrensning av melkeprodukter forbindes med utvikling av lavere beintetthet. På lang sikt kan dette bidra til at de senere har en økt risiko for å utvikle beinskjørhet.

90 prosent av maksimal beintetthet er oppnådd i 18-års alderen

Den beste måten å forebygge beinskjørhet på, er ved å bygge opp en høy maksimal beintetthet i ungdomstiden. Minst 90 prosent av den maksimale beintettheten du kan oppnå, er oppnådd i 18-årsalderen. 99 prosent er oppnådd ved 26-årsalderen. Ungdomstiden er den tiden du legger grunnlaget for din fremtidige beinhelse. Derfor er det avgjørende at du har et kosthold og en livsstil som fremmer beinhelsen din i disse årene. 20 prosent av faktorene som har betydning for beintettheten din, er miljøfaktorer - det vil si at det ikke har noe med arv å gjøre - blant annet ernæring. Mye tyder på at et høyt kalsiuminntak har en positiv innvirkning på skjelettet. Undersøkelser viser at melkeprodukter står for 77 prosent av det kalsiuminntaket tenåringsjenter får gjennom kosten.

Erstatter ikke melk med nye kalsiumkilder

Tidligere studier som forfatterne viser til, har dokumentert at voksne som tror de ikke tåler melk, unngår melkeprodukter uten å erstatte melken med nye kalsiumkilder. Studier av barn som unngår melk, viser en samlet redusert beintetthet og økt forekomst av beinbrudd.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Matlik L, Savaiano D, McCabe G, VanLoan M, Blue CL, Boushey CJ. Perceived milk intolerance is related to bone mineral content in 10- to 13-year-old female adolescents.. Pediatrics 2007; 120(3): e669-77.