Nyhetsartikkel

Antioksidanter kan forkorte livet

Har du hevet innpå med antioksidanter og store mengder blåbær fordi du trodde det var sunt? Blåbær kan du gjerne fortsette å spise, men styr unna kosttilskudd med antioksidanter. De kan nemlig forkorte livet ditt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lenge har det vært antatt at et høyt inntak av antioksidanter fra mat eller kosttilskudd kan beskytte mot hjerte- og karsykdom og kreft. Flere studier skal ha påvist at det en sammenheng mellom lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer og kreft blant de som har hatt et høyt inntak av antioksidanter. Dermed har vi knasket kosttilskudd med mye antioksidanter i den tro at det skal forebygge sykdommer og gi oss en bedre helse. Nå viser det seg at antioksidanter ikke er så gunstige.

Advarte mot antioksidanter

Ifølge lederartikkelen i det danske Ugeskrift for Læger1, advarte det danske Motions- og Ernæringsrådet mot høyt inntak av antioksidanter allerede i 1994. Siden den gang har det blitt gjennomført en rekke studier angående antioksidantenes effekt og sikkerhet. Nylig utarbeidet Motions- og Ernæringsrådet i Danmark en ny og oppdatert rapport. Konklusjonen er den samme som i 1994, og det finnes ikke dokumentasjon for at kosttilskudd med høye antioksidantnivåer kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom eller kreft. Tvert i mot viser en sammenstilling av utførte vitenskapelige studier at økt inntak av antioksidanter gjennom kosttilskudd øker dødeligheten av kreft i mage og tarm, dødeligheten av hjerte- og karsykdom, og total dødelighet. Disse økningene er små, men poenget er at det motsatte tidligere har blitt hevdet - nemlig at antioksidanter beskytter mot død og sykelighet. Dette er altså galt.

Et eksempel på dette er fra den amerikanske Mayoklinikken. De viser til ny gjennomgang av flere tidligere studier av vitamin E tilskudd, der man ser at tilskudd på mer enn 400 internasjonale enheter av vitamin E om dagen, øker risikoen for død.

Sunn livsstil gir positiv effekt

Lederartikkelen i Ugeskrift for Læger understreker at kosthold som er naturlig rikt på antioksidanter, altså frukt, bær og grønnsaker, gir nedsatt risiko for en rekke sykdommer. Uten at dette skyldes antioksidanter.

Årsaken til at man i tidligere studier trodde at antioksidanter hadde en positiv effekt, er sannsynligvis at de som kjøper slike produkter, er personer som i utgangspunktet har en sunn livsstil. Det er den sunne livsstilen som gjør at de har en lavere risiko for å utvikle sykdommer, til tross for at de påfører seg en ekstra risiko ved å spise kosttilskudd med antioksidanter.

Antioksidanter er en klassifisering av flere organiske stoffer, de finnes blant annet i vitaminene C, E og A, og selén og betakaroten.

Kilder

Referanser

  1. Astrup A.V. Antioxidanthypotesen er død. Hvor mange danskere døde med den?. Ugeskr Læger 2006; 168: 2786.
  2. Skibsted L.H, Dragsted L.O, Dyerberg J, Hansen H.S, Kiens B, Ovesen L.F., Tjønneland A.M. Antioxidanter og helbred. Ugeskrift for Læger 2006; 168: 2787-89.
  3. Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Mortality in randomized trials of antioxidant supplements for primary and secondary prevention: systematic review and meta-analysis.. JAMA 2007; 297: 842-57.