Nyhetsartikkel

Bekrefter sammenheng mellom kaffe og redusert risiko for prostakreft

Her har du et argument for å ta enda en kopp kaffe: Å drikke flere kopper kaffe hver dag knyttes til lavere risiko for å utvikle prostatakreft, viser en metaanalyse publisert i BMJ Open.

For hver ekstra kopp med kaffe du drikker hver dag, vil den relative risikoen for å utvikle prostatakreft reduseres.

Det viser funnene fra en metaanalyse publisert i det elektroniske tidsskriftet BMJ Open1.

Best å drikke mest

Forskerne bak analysen skriver at prostatakreft er den nest vanligste kreftformen, og den sjette viktigste årsaken til kreftdød hos menn. Nesten tre av fire tilfeller oppstår i den utviklede verden. Siden 1970-tallet har nye tilfeller av sykdommen økt kraftig i asiatiske land, inkludert Japan, Singapore og Kina.

I den aktuelle metaanalysen undersøkte forskerne tidligere forskningsartikler publisert fram til september 2020.

Studiene som er inkludert i analysen, er utført i Nord-Amerika, Europa og Japan. De inkluderte mer enn 1 million menn hvorav 57 732 utviklet prostatakreft.

Forskerne sammenlignet de som drakk minst kaffe med de som drakk mest. Resultatene viste at det var en reduksjon i risikoen for prostatakreft på 9 prosent blant de som drakk mest. 

Forskerne hevder også at hver ekstra daglige kaffekopp gjennom livet var forbundet med en relativ reduksjon i risikoen på én prosent.

Les også: Kaffe, koffein og helse

Bra for metabolisme og betennelser

Studiene som er inkludert i analysen, er observasjonsstudier og kan derfor ikke bevise sammenhengen mellom kaffe og prostatakreft. 

Likevel er den biologiske forklaringer på funnene plausibel, mener forskerne2:

Kaffe forbedrer glukosemetabolismen, har antiinflammatoriske og antioksidanteffekter og påvirker kjønnshormonnivåer, som alle kan påvirke initiering, utvikling og progresjon av prostatakreft, påpeker de.

Men selv om denne studien antyder at økt kaffeforbruk kan være forbundet med redusert risiko for prostatakreft, skriver de at det trengs mer forskning som kan utforske de underliggende mekanismene og de aktive forbindelsene i kaffe.

Les også: Hva er sant om kaffe?

Kilder

Referanser

  1. Chen X, Zhao Y, et.al. Coffee consumption and risk of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open 2021. doi:http://dx.doi.org/10.1136/bmjopen-2020-038902
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210111190137.htm