Nyhetsartikkel

Blir ikke mer feminin av å spise soya

Det er en utbredt myte at det å spise soya kan bidra til at menn får feminine trekk. Forskning viser at dette ikke stemmer.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange har lest ulike blogginnlegg eller fått advarsler fra andre om at inntak av soya kan påvirke testosteronproduksjon, spermproduksjon og tilføre kroppen ekstra østrogen. Disse bekymringene er basert på en misforståelse om isoflaviner som finnes i soyabønner. Isoflaviner blir riktignok klassifisert som phytoøstrogen, men det skiller seg klart fra hormonet østrogen.

Noe av forvirringen kan stamme fra studier som denne:

En tidligere epidemiologisk pilotstudie fra Harvard fant at det blant 99 infertile menn var en sammenheng mellom inntak av soya og lavere sædkonsentrasjon. Mesteparten av denne reduksjonen var forårsaket av økt ejakulasjonsmengde.

Her kan du lese mer om soyabønner.

Metaanalyse

Funnene fra en metaanalyse fra 20101, der 32 ulike studier om temaet ble gjennomgått, tilbakeviser at soya kan gjøre menn mer feminine: Verken isoflavinrike soyatilskudd, eller isoflavinrik soya påvirker totale eller frie testosteronnivå. Forfatterne gikk også gjennom ni identifiserte kliniske studier som hadde undersøkt om isoflavineksponering påvirker sirkulerende østrogennivå hos menn, uten å finne bevis for at isoflavinene kunne gi en slik effekt.

Klinisk bevis viser også at isoflavin ikke har noen effekt på sæd eller dens kvalitet, selv om bare tre intervensjonsstudier ble identifisert. Funn fra dyrestudier har antydet at isoflaviner øker risikoen for erektil dysfunksjon (impotens), men disse resultatene kan ikke overføres til mennesker på grunn av ulikheter i forbrenningen av isoflaviner mellom gnagere og mennesker, og den store mengden isoflaviner som dyrene ble eksponert for.

Forfatterne konkluderer med at isoflaviner ikke gir en feminiserende effekt på menn, ved soyainntak som er likt eller betydelig høyere enn det som er typisk for asiatiske menn.

Helseeffekten

I tidligere artikler på NHI.no, har vi skrevet om helseeffekten ved soya. Forskere har tidligere uttalt usikkerhet knyttet til bruk av tilskudd hvor bare enkelte komponenter fra soyabønnene er trukket ut. Det presiseres at usikkerheten rundt dette er knyttet til isoflavinene som blir brukt i piller og tilskudd, og ikke hele soyaproteiner. Vitenskaplige data støtter sterkt opp rundt verdien av å øke inntaket av soyaproteiner i kosten.

Les også: Soya - veien til et sunnere liv?

Anbefaler minst mulig bearbeidet mat

I en artikkel fra The Journal of Nutrition2, har forfatteren sett på de siste 20 årene med forskning på soya. I innledningen skriver han at soya som en del av et sunt kosthold, i nyere tid har blitt et forvirrende og omstridt tema. Å forstå og tolke den enorme mengden forskning som er gjort på soya, er utfordrende, fordi det krever at man forstår styrker og utfordringer ved ulike forskningsmodeller. Forfatteren legger vekt på at det beste er å bruke soyaprodukter som er minst mulig bearbeidet, akkurat slik man anbefaler ved andre typer mat.

Kilder

Referanser

  1. Messina M. Soybean isoflavone exposure does not have feminizing effects on men: a critical examination of the clinical evidence. Fertil Steril 2010; 93(7): 2095-104. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Messina M. Insights Gained from 20 Years of Soy Research. The Journal of Nutrition 2010. jn.nutrition.org
  3. Four Soy Food Myths Exposed, WebMD, blogs.webmd.com