Nyhetsartikkel

Blir magen bra med FODMAP?

Nær 15 prosent av oss har tidvis symptomer på irritabel tarm. En spesiell diett som består av å unngå tungt fordøyelige karbohydrater (FODMAP-dietten), er blitt omfavnet av mange. Men hva sier forskningen om effekten av FODMAP?

Irritabel tarm (IBS) er en forstyrrelse i tarmens funksjon kjennetegnet av magesmerter, ubehag, oppblåsthet og forstyrret avføringsmønster med diaré eller forstoppelse. Tilstanden IBS deles inn i diarédominert (IBS-D), forstoppelsesdominert (IBS-C) og blandet (IBS-M)

Årsaken er ukjent, men det finnes mange teorier. Man antar at det foreligger en økt følsomhet i tarmen for ytre påkjenninger.

Forskning de senere årene viser at du kan redusere mageproblemene ved å unngå visse matvarer. Og mange sverger til et kosthold med FODMAP-reduserte matvarer.

Hva er FODMAP?

FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, og som blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen.

Å følge en slik diett innebærer å begrense inntaket av matvarer med høyt innhold av kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer, såkalte "FODMAP matvarer".

De siste årene er det blitt publisert mye forskning om FODMAP.

Neste side