Nyhetsartikkel

Bør du ta tilskudd av magnesium?

Er du bekymret for om du får i deg nok magnesium?

Før du eventuelt starter med magnesiumtilskudd, er det greit å vite at det er kun få porsjoner magnesiumrik mat om dagen som skal til for å dekke ditt behov for dette næringsstoffet.

Amerikanske Mayo Clinic gir i en ny artikkel fra august 2021 råd om hvilke typer mat du kan spise og hvorfor du må være forsiktig med kosttilskudd.

Her skriver de at følgende matvarer er gode kilder til magnesium:

  • Nøtter
  • Frø
  • Fullkorn
  • Bønner
  • Bladgrønnsaker
  • Melk
  • Yoghurt

En neve mandler inneholder 20 prosent av det daglige magnesiumet som en voksen trenger. Selv vann (tappekran, mineral eller flaske) kan inneholde magnesium.

Hvorfor er magnesium viktig?

Magnesium har en viktig rolle i kroppen vår, blant annet i muskel- og nervefunksjonen og i energiproduksjonen.

I denne artikkelen i NHI.no kan du lese om at magnesium deltar i mer enn 300 ulike metabolske reaksjoner i kroppen.

Disse prosessene inkluderer proteinsyntese, produksjon og lagring av celleenergi, cellevekst og reproduksjon, DNA og RNA syntese og stabilisering av mitokondrienes membraner.

Magnesium er et av de mineralene som er ansvarlig for benmetabolismen, nervesignaler, hjertets evne til å reagere på elektriske signaler, overføring av signaler fra nerver til muskler, muskelsammentrekninger, spenningsnivået i blodårene og blodtrykket. Magnesium spiller også en sentral rolle i omsetningen av glukose og insulin.

Mayo Clinic skriver at lave magnesiumnivåer vanligvis ikke gir symptomer. Kronisk lave nivåer kan imidlertid øke risikoen for høyt blodtrykk, hjertesykdom, diabetes type 2 og osteoporose.

Kan bli for mye kosttilskudd

Om du får i deg mye magnesium fra matvarer, er ikke dette et problem for friske voksne, skriver de. Men med kosttilskudd er det anderledes. Høye doser magnesium fra kosttilskudd eller medisiner kan forårsake kvalme, magekramper og diaré.

Magnesium i kosttilskudd kan også påvirke noen typer antibiotika og andre medisiner. Ta kontakt med legen din eller apoteket hvis du vurderer magnesiumtilskudd, råder Mayo Clinic.