Informasjon

C-vitaminer forebygger urinsyregikt

Forskning viser at vitamin C minker risikoen for urinsyregikt hos menn.

Du kan selv forebygge mot urinsyregikt ved å begrense inntaket av sjømat, kjøtt og alkohol.

Det er kanadiske og amerikanske forskere som har funnet en sammenheng mellom inntak av vitamin C og risikoen for å få urinsyregikt. Studien er nylig publisert i det medisinske tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Observerte helsearbeidere

Urinsyregikt er en betennelse i ledd som skyldes at krystaller av urinsyre felles ut i leddet. Betennelsen gjør at leddet blir smertefullt, varmt, rødt og hovent. Ved urinsyregikt er det i 9 av 10 tilfeller for mye urinsyre i blodet. Sykdommen rammer oftere menn enn kvinner.

Forskerne fulgte 47000 menn over en tidsperiode på 20 år. Samtlige av deltakerne var helsearbeidere og jobbet som tannleger, farmasøyter, veterinærer, osteopater og optikere. De var mellom 40 og 75 år da studien startet. I løpet av de 20 årene studien varte, utviklet 1317 urinsyregikt.

Hjelper nyrene

Deltakerne ble delt opp i seks grupper etter deres inntak av C-vitaminer. Inntaket i gruppene varierte fra 0 mg til over 1500 mg daglig.

De som tok 1000-1499 mg C-vitaminer daglig, hadde 34 prosent mindre sjanse for å få sykdommen. Gruppen som tok over 1500 mg hver dag, reduserte risikoen med hele 45 prosent. Forskerne så etter hvert en klar sammenheng mellom risikoen for urinsyregikt og inntak av vitamin C. De kom fram til at vitamin C hjelper nyrene med å filtrere urinsyre fra blodet.

Resultatene var også uavhengige av andre risikofaktorer for urinsyregikt, som usunt kosthold, overvekt, høyt blodtrykk, kronisk nyresvikt og høyt alkoholinntak. I Norge er det anbefalte daglige inntaket av C-vitaminer 75 mg for voksne.

Andre forebyggende tiltak

Urinsyre er et stoff som dannes i kroppen til alle mennesker og kommer fra blant annet nedbryting av purinrike næringsstoffer. Du kan selv forebygge mot sykdommen ved å unngå mat som inneholder mye puriner. Stort inntak av sjømat (ansjos, sardiner, reker, krabbe), alkohol (øl, sprit) og rødt kjøtt over tid, kan føre til mye urinsyre i blodet. Et kosthold rikt på frukt og grønnsaker og melkeprodukter med lavt fettinnhold anbefales. Måtehold i forhold til de mer purinrike matvarene er også anbefalt.

Disse matvarene inneholder mye purin

Om vitamin C

Vitamin C går også under navnet askorbinsyre og er en viktig antioksidant som bidrar til å nøytralisere frie radikaler. Frie radikaler er farlige restprodukter fra kroppens forbrenning som kan skade celler, proteiner og arvestoff.

Antioksidanter kan forkorte livet

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Choi HK, Gao X, Curhan G. Vitamin C Intake and the Risk of Gout in Men. Arch Intern Med 2009; 169:50.
  2. Helsedirektoratet. Anbefalt inntak av vitaminer og mineralstoffer. Helsedirektoratet 2005. www.helsedirektoratet.no