En studie fra Harvard T.H. Chan School of Public Health som ble publisert i The New England Journal of Medicine1 i juli i 2017, viser at det er aldri for sent å få helseeffekt av et bedre kosthold.
Mindre risiko for tidlig død
Forskerne bak studien så på selvrapporterte kostholds- og helsedata fra nesten 74.000 friske menn og kvinner over en 12-årsperiode.
Les også: Bytt til riktig fett
Deretter så forskerne på deltakernes dødsrisiko i ytterligere 12 år. Resultatene var som følger: Folk som forbedret kostholdet mest, hadde nesten 17 prosent mindre sannsynlighet for å dø i forsøksperioden sammenlignet med de som ikke forbedret kostholdet til det bedre.
Les også: Brokkoli - mer enn mat
En liten forbedring gagner også
Å endre til et sunnere kosthold var definert som å spise mer fullkorn, grønnsaker, frukt, nøtter og fisk. Og mindre rødt kjøtt og foredlede kjøttprodukter - og mindre sukkerholdige drikker.
Les også: Dette er middelhavsdietten
Ifølge omtalen av studien på Harvard T.H. Chan School of Public Health sine nettsider2, er dette den første studien som viser at det å velge sunne matvarer over en lengre periode, er forbundet med lavere total- og kardiovaskulær dødelighet. Forskerne understreker også viktigheten av å opprettholde sunne matmønstre på lang sikt.
- Samlet sett understreker våre funn fordelene med sunne spisemønstre. Vår undersøkelse indikerer at selv beskjedne forbedringer i kostholdet kan påvirke dødelighetsrisikoen positivt. Omvendt kan det å spise mat av dårligere kvalitet øke risikoen, sier Mercedes Sotos-Prieto, som har ledet studien ved Harvard.
Les også: Fibberrik mat og hjerteinfarkt
Kilder
Referanser
- M Sotos-Prieto, S Bhupathiraju, et.al. Association of Changes in Diet Quality with Total and Cause-Specific Mortality. N Engl J Med 2017. DOI:0.1056/NEJMoa1613502
- Todd Datz, Improving diet quality over time linked with reduced risk of premature death www.hsph.harvard.edu