Nyhetsartikkel

Dette er FODMAP-reduserte matvarer

Forskning viser at du kan redusere mageproblemer i forbindelse med irritabel tarm (IBS) ved å unngå visse matvarer. Her er listen over matvarene du trygt kan spise - og som du bør begrense.

FODMAP-reduserte matvarer kan redusere mageproblemene dine.
FODMAP-reduserte matvarer kan redusere mageproblemene dine.

Hopp til innhold

Dietten som anbefales til denne pasientgruppen blir kalt for FODMAP-redusert diett. FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, men blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen.

Les vår artikkel om FODMAP-redusert kost her

Jørgen Valeur, lege og forsker ved Klinikk for medisin og Unger-Vetlesens institutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, forteller til NHI.no at det i de senere årene er publisert studier av høy kvalitet som viser at mageplagene ved IBS kan lindres ved å redusere inntaket av visse typer tungt fordøyelige karbohydrater.

Annonsørinnhold: Ta testen og se hvor mye du kan om inflammatorisk tarmsykdom

- Det er etterhvert god dokumentasjon for at dette kan hjelpe og det bør derfor prøves ut. Det er vanskelig å gjøre studier på effekter av kostholdsendringer, men dette er undersøkt på beste måte, ikke minst i studier fra The Monash University i Australia. Vi har ingen holdepunkter for at man blir frisk av å følge denne dietten, men symptomene kan bli mindre plagsomme, sier Valeur.

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Før man begynner å sjekke ut om man er intolerant mot matvarer, må man få avkrefte annen alvorlig tarmsykdom, som Chrons sykdom, cøliaki eller ulcerøs colitt.

Det er viktig å være klar over at det finnes mange forskjellige matvarelister på nett.

Ernæringsfysiolog Torunn Knudsen ved Lovisenberg sykehus sier i et intervju med NHI.no at hun anbefaler å følge listene til overnevnte The Monash University, som også stadig oppdaterer listene etter som nye matvarer testes.

Her bringer vi en noe redigert liste over matvarer som The Monash University lister opp som matvarer med lav, moderat eller høy FODMAP.

 

Matvaregruppe Lav FODMAP Medium FODMAP Høy FODMAP
Brød, ris og pata

Bokhvete

Brød, glutenfritt og fint

Brød, surdeig, spelt

Cornflakes, glutenfri

Havrekli

Havremel, grovt, organisk

Havremel, glutenfri, organisk og grov

Hirse

Pasta, glutenfri

Pasta, quinoa

Polenta

Potetmel

Maismel

Maisstivelse

Maistortilla

Quinoa

Ris (basmati, brun og hvit)

Risnudler

Sagogryn

Bokhvetekjerner

Brød, glutenfritt, flerkornet

Brød, glutenfritt av havre

Cornflakes, vanlig

Eggnudler

Havregryn

Havremel, fint, organisk

Havremel

Puffet ris

Amaranthmel

Brød, ikke glutenfritt

Bygg

Couscous av hvete

Einkorn

Emmermel

Havremel, fint, organisk

Hvete

Hvetekim

Hvetekli

Kamut

Kornblanding med frukt og nøtter

Lupinmel

Mandelmel

Nudler av hvete

Pasta og

gnocchi av hvete

Pasta av spelt

Rug

 

 Grønnsaker

Alfalfa

Agurk

Aspareges­bønner

Aubergine

Babymais

Bok choy

Brokkoli (bare hodet)

Bønnespirer

Chili

Endive blader

Fennikel

Gresskar

Gressløk

Gulrot

Hodekål

Ingefær

Kinakål

Kålrot

Okra

Oliven

Paprika, grønn og rød

Persillerot

Pastinakk

Potet

Purre - kun det grønne

Reddikker

Rosenkål

Ruccola

Rødbeter, syltet

Salat

Sellerirot

Sopp, østers

Spinat

Squash

Tomat

Vårløk - det grønne

 

Artisjokkhjerter, på boks

Soltørkede tomater

Stangselleri

 

Artisjokk

Asparges

Blomkål

Brokkoli - stilken

Erter

Hvitløk

Løk

Mais

Mais på boks

Purre

Rødbeter

Savoykål

Sukkererter

Søtpotet

Vårløk

 

 

 

Frukt

Ananas

Appelsin

Banan

Blåbær

Bringebær

Dragefrukt

Durian

Druer

Guava, moden

Jordbær

Kiwi

Lime

Mandarin

Mangostan

Melon, cantaloupe

Melon, honning

Pasjonsfrukt

Papaya

Rabarbra

Stjernefrukt

Klementiner

Sitron

Kokos

Rambutan

Tranebær, tørket

Ananas, tørket

Aprikos

Aprikos, tørkede

Avokado

Bjørnebær

Boysenbær

Dadler

Eple

Fersken

Fiken

Granateple

Grapefrukt

Kirsebær

Lychee

Mango

Mango, tørket

Nektarin

Pære

Plommer

Rosiner

Solbær

Svisker

Tamrillo

Vannmelon

 

Meieriprodukter

Cottage cheese

Fetaost

Geitost

Kokosmelk på boks

Mandelmelk

Mozzarella-ost

Melk, laktosefri

Ost, camembert, cheddar, brie, gulost, harde oster

Pecorino

Rismelk

Yoghurt, laktosefri

 

 

Haloumi

Kremost

Ricotta

Rømme

Biola

Brunost

Cultura

Geitemelk

Havremelk

Kefir

Kokosmelk, kartong

Kumelk

Melk, skummet, lett

Soyamelk, av soyabønner

Vaniljesaus

Yoghurt

 

Nøtter, frø og belgfrukter

Chiafrø

Gresskarfrø

Kastanje-nøtter

Linfrø

Linser, hermetisert

Macadamia

Peanøtter

Pecan

Pinjekjerne

Sesamfrø

Solsikkefrø

Tofu

Valmuefrø

Valnøtter

 

Hasselnøtter

Kikkerter, hermetiserte

Linser, grønn og røde, kokte

Bønner, kokte

Bønner, hermetisert

Cashewnøtter

Falafel

Favabønner

Kikkert, spireter

Mandler

Pistasje-nøtter

Soyabønner

Soyabønner,

kokte

 Drikke

Brus

Gin

Kaffe med laktosefri melk

Kaffe, koffeinfri

Kaffe, sort

Kakao med laktosefrimelk

Light brus og light saft, med stevia, aspartam eller sukrose

Lime juice/saft

Melk, laktosefri

Mandelmel

Pulverkaffe

Saft fra LavFODMAP-bær og frukt

Sitron juice/saft

Te, Chai svak

Te, Peppermynte

Tomatjuice

Tranebærjuice

Vin, hvit

Vin, musserende

Vin, rød

Vodka

Whisky

Øl

Te, sort, sterk, laget på vann

Te, chai, med soyamelk på bønner

Urtete laget på vann

Appelsin-juice

Eplejuice

Alle drikker som inneholder høy FODMAP frukt og bær (for eksempel eplejuice tilsatt i smoothie og safter)

Juice fra konsentrat

Kaffe med kumelk

Kakao med

kumelk

Kokosvann

Te, Chai sterk

Te, Kamille

Te, Olong

Te av fennikel

Tropisk juice

Rom

Vin med lav Glykemisk indeks (GI)

Vin, dessert (søt

 Kjøtt, egg, fisk

Biff

Egg

Fisk

Kylling

Lam

Svin

Reker

Sardiner i olje

Tunfisk i olje

   

 

  • Alle friske urter er lavFODMAP
  • Skal du søte maten, er følgende lavFODMAP: Aspartman, sakkarin, stevia, sukkert (brunt og hvitt), palmesukker, råsukker, lønnesirup. Honning, isomalt og agavesirup er høyFODMAP.
  • Mørk sjokolade er lavFODMAP.
  • Vaniljeessens er lavFODMAP
  • Spelt: Inneholder mindre fruktaner enn hvetemel, men er likevel ikke fruktanfritt. En del tåler spelt godt, og kan erstatte hvetemel med speltmel. Det har vist seg at surdeigsbrød av spelt har lavere fruktaninnhold på grunn av at gjæringsprosessen i surdeigen bryter ned noe av fruktanene. Velg i stedet de andre alternativene til kornproduktene dersom du opplever at du ikke tåler speltmel.

Ved The Monash University er det gjort flere studier om FODMAP-redusert kost. De har samlet mye av informasjonen på universitetets hjemmesider, og oppdatert informasjon om nylig testede matvarer finner du her