Nyhetsartikkel

Diabetes type 2: Vekttap kan også gi mindre behov for medisiner

Personer med diabetes type 2 som klarer å gå ned i vekt, vil også få et bedre blodtrykk og få mindre behov for medisiner. Det viser en studie publisert i tidsskriftet Diabetologia.

Å gjennomføre et spesielt diettprogram for mennesker med diabetes type 2 har vist gode resultater: Deltagerne i en forskningsstudie publisert i tidsskriftet Diabetologia1 fikk bedre kontroll på blodtrykket, behov for mindre medisiner og oppnådd remisjon av type 2 diabetes (at sykdommen blir reversert eller bedret).

Deltagerne fulgte et diettprogram utviklet av forskere ved Universitetene i Glasgow og Newcastle i forbindelse med det britiske prosjektet The Diabetes Remission Clinical Trial(DiRECT).

Blodtrykket falt 

143 personer deltok i studien. Før de gikk i gang med kostholdsprogrammet, sluttet de som gikk på blodtrykksmedisiner eller medisiner for diabetes med dette. 

De første 12 ukene skulle deltagerne gjennomføre en diett som ville kunne gi en betydelig vekreduksjon hvis den ble fulgt på riktig måte.

Forskerne fant at det totale blodtrykket samlet sett falt jevnt og trutt mens deltagerne gikk ned i vekt. Blodtrykket holdt seg lavere etter at diettperioden var over - og også etter ett og to år. 

For de som ikke tidligere ble behandlet for høyt blodtrykk, falt blodtrykket kraftig fra uke en. For de som hadde stoppet med blodtrykksmedisinene, falt også blodtrykket, men saktere. En fjerdedel av deltagerne måtte starte med blodtrykkemdisnene igjen. Like mange kunne være uten medisiner i minst to år. 

Effektivt med vekttap

Mike Lean fra Universitete i Glasgow er en av forfatterne ba studien. Han sier i en nyhetsmelding at de ønsket å se på hvor trygt og effektivt det var å kutte blodtrykksmedisiner ved å følge et progam for å gå ned i vekt for mennesker med diabetes type 2. Han sier de er veldig fornøyde med resultatet.

- Studien vår viser at det i tillegg til mulig remisjon fra diabetes type 2, er det også andre svært viktige helsemessige fordeler ved dette: Vekttap er en veldig effektiv behandling for høyt blodtrykk men også mot annen alvorlig helserisiko.

Han understreke at for de 4,5 millioner menneskene med diabetes type 2 i Storbritannia, trenger halvparten av dem medisiner mot høyt blodtrykk for å redusere alvorlige vaskulære komplikasjoner.

- Å gå ned i vekt kan gi et bedre blodtrykk for mange, samt remisjon av diabetes. Å trekke tilbake blodtrykksmedisiner er trygt, forutsatt at folk går ned i vekt og blodtrykket blir sjekket regelmessig i tilfelle tabletter må innføres på nytt, sier han. 

Slutte med medisiner

Forskerne mener studiens resultater viser at fastleger bør veilede pasientene mot en diett som gjør at de går ned i vekt.

De skriver at ingen ønsker å ta flere medisiner enn nødvendig. Og at det er lite i retningslinjene som foteller hvordan man kan avlutte bruken av blodtrykksmedisiner. 

- Vi har vist at når betydelig vekttap oppnås og vedlikeholdes, kan pasienter effektivt håndtere både blodtrykk og type 2-diabetes uten medisiner, heter det i nyhetsmeldingen. 

Studien ble finansiert av foreningen Diabetes UK.

Kilder

Referanser

  1. Wilma S. Leslie, Ali E, et al. Antihypertensive medication needs and blood pressure control with weight loss in the Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT). Diabetologia 2021. doi:10.1007/s00125-021-05471-x DOI
  2. https://medicalxpress.com/news/2021-06-diabetes-remission-diet-lowers-blood.html