Nyhetsartikkel

Elsker eller hater du koriander?

Er du den som vil ha koriander på all mat? Eller den som synes koriander smaker såpe?

Koriander er en gammel kulturplante og har vært dyrket i over 3000 år.

I dag er den populær blant mange og brukes mye i matlaging. I thailandsk, meksikansk og indisk mat er koriander en viktig ingrediens og for mange er Tex-Mex salsaen uten korianderblader i blandingen utenkelig.

Men for noen gir smaken av koriander en sterk negativ reaksjon. 

Hvordan kan det ha seg at vi smaker koriander så forskjellig?

Drevet av lukten

Cleveland Clinic1 har på sine nettsider omtalt fenomenet. Og ifølge professor Neha Vyas har de som misliker koriander en tendens til å ha et gen som oppfatter aldehyd-delen av koriander som lukt og smak av såpe. 

Aldehyder er en gruppe organiske forbindelser som inneholder gruppen –CHO (karbon, hydrogen og oksygen). Sammenkoblingen av et karbonatom med et oksygenatom gir rom for to bindinger til. Hvis en av disse bindingene er med et hydrogenatom, kalles det en aldehyd. Hvis ingen av bindingene er med hydrogen, blir det en keton.

Ifølge Vyas kan forskjellen være liten på molekylært nivå, men har store implikasjoner på olfaktorisk (lukt) nivå. Det mistenkes at de som misliker koriander, i stor grad er drevet av lukten (og lukten er direkte knyttet til hvordan vi smaker.)

Arvelig årsak

Noen mennesker skal altså ha et gen som gjør dem superfølsomme for aldehydkomponenten som finnes i koriander og andre matvarer og produkter.

Det er ikke mange vitenskapelige studier å finne om dette fenomenet, men en studie publisert i Flavour2 for en del år siden, viser at det er en spesifikk kobling nær det olfaktoriske (lukt) DNA-senteret hos omtrent 10 prosent av de med korianderaversjon. 

Ifølge studien er det mer sannsynlig at kvinner kjenner denne såpeaktige smaken og misliker koriander. Mens afroamerikanere, latinamerikanere og sør-asiatere vil i betydelig mindre grad enn europeere oppdage smaken av såpe. 

21 prosent av øst-asiater, 17 prosent av europeerne og 14 prosent av folk med afrikanske røtter sier at de misliker koriander. Mens bare 3-7 prosent av sør-asiatere, latinamerikanere og mennesker fra midtøsten misliker denne urten.

Men ifølge studien kan korianderpreferansen din også endres av miljøfaktorer. 

 Knus bladene

Ifølge Vyas ved Cleveland Clinic kan det å knuse korianderbladene før du bruker dem, reduserer såpesmaken.

Men som sagt: smaken og aversjonen mot koriander kan snu med tiden: Får du mange nok positive opplevelser der koriander er en del av det, kan hjernen snu og selv den mest ekstreme koriander-hateren kan begynne å like det. For eksempel kan et trivelig måltid med familie og venner faktisk endre hjernens oppfatning av visse matvarer - som koriander  - slik at hjernen oppdateres til å endre de tidligere negative assosiasjonene.

Tidsskriftet Nature3 omtalte fenomenet med koriander i forbindelse med studien i Flavour. Charles Wysocki, nevrolog ved Monell Chemical Senses Center i Philadelphia, sa i denne artikkelen at undersøkelser av hundrevis av tvillinger han gjennomførte fra begynnelsen av 2000-tallet, også antyder at korianderpreferansen påvirkes av gener. Han fant ut at omtrent 80 prosent av eneggede tvillinger delte samme preferanse for koriander. Toeggede  tvillinger var enig om smaken i kun halvparten av tilfellene.

– Det er sterke bevis på at det er en arvelig komponent som avgjør om man elsker eller hater koriander,  sier han.

Kilder

Referanser

  1. Love It or Hate It — The Great Cilantro Debate, Cleveland Clinic, 2020 health.clevelandclinic.org
  2. Eriksson N, Wu S, et.al. A genetic variant near olfactory receptor genes influences cilantro preference. BMC Flavour 2012. flavourjournal.biomedcentral.com
  3. Ewen Callaway . Soapy taste of coriander linked to genetic variants. Nature 2012. www.nature.com