Nyhetsartikkel

Fiberrik kost og magetrøbbel

De aller fleste får i seg for lite kostfiber. Men med gode hensikter og hjelp fra kosttilskuddsbransjen kan inntaket av kostfiber gå langt over vanlige anbefalinger, og for noen, føre til ubehagelig magetrøbbel.

Fiberrik kost har en rekke positive helsefordeler. Ifølge Mayoklinikken1 kan det hjelpe deg å holde vekten, og redusere risikoen for type 2-diabetes og hjertesykdom. Kanskje mest kjent er det at fiberrik mat kan forebygge eller lindre forstoppelse.

Les mer: Fiberrik mat

Anbefalte mengder

Ifølge Mayoklinikken bør kvinner under 50 år innta 25 gram kostfiber om dagen, mens menn under 50 år bør innta 38 gram kostfiber om dagen. For menn over 50 år er anbefalingene 30 gram kostfiber per dag, og for kvinner over 50 år er anbefalingen på 21 gram kostfiber om dagen.

Fiberrik mat er altså sunt, men dersom du tilsetter for mye fiber for fort, kan du få problemer med luft i magen, oppblåsthet og magesmerter. En økning i fiberinntaket bør derfor skje gradvis. Det vil gi den naturlige bakteriefloraen i fordøyelseskanalen tid til å tilpasse seg. Du bør også sørge for å drikke mye vann når du øker fiberinntaket.

Ifølge WebMD2 er det studier som antyder at et svært høyt fiberinntak, over 50 gram kostfiber om dagen, kan påvirke hvordan kroppen absorberer næringsstoffer. Av den grunn bør du tenke over hvor mye kostfiber du får i deg totalt fra både kostholdet og eventuelle tilskudd, skriver de.

Neste side