Nyhetsartikkel

Fibromyalgi og kosthold

Daglig inntak av frukt og grønnsaker, og et moderat inntak av fisk, kan være forbundet med bedre mental helse hos kvinner med fibromyalgi.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fibromyalgi betegnes som et smertesyndrom (syndrom = en samling med symptomer og tegn). De fleste som får diagnosen, merker en stadig forverring av tilstanden, og opplever at det er tungt å leve med smertene. En slik psykososial byrde påvirker livskvaliteten.

Les også: Å leve med fibromyalgi

Spekemat og søt drikke

I en studie som ble publisert i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics i november 20161, har forfatterne sett på hvilke kostholdsvaner en gruppe på 486 kvinner med fibromyalgi hadde, og hvordan dette påvirket mental helse, depresjon og optimisme.

Les også vår oversiktsartikkel om fibromyalgi

Studien varte fra november 2011 til januar 2013.

Forskerne fant at daglig - eller nesten daglig - inntak av frukt og grønnsaker, og et moderat inntak av fisk (to til fem porsjoner i uken), var forbundet med bedre mental helse og lavere nivå av depresjon. Daglig eller nesten daglig inntak av frukt, og et moderat inntak av melkeprodukter og fisk, var forbundet med høyere nivå av optimisme. Et daglig eller nesten daglig inntak av spekemat og søt drikke, var forbundet med høyere nivå av depresjon og lavere nivå av optimisme.

Behov for flere studier

Forfatterne konkluderer med at et daglig eller nesten daglig inntak av frukt og grønnsaker, samt et moderat inntak av fisk, kan være forbundet med bedre psykososial helse hos kvinner med fibromyalgi. Stort inntak av spekemat og søt drikke hadde omvendt effekt. Videre skriver de at det er behov for ytterligere studier på dette.

Les også: - Fibromyalgi blir ofte stemoderlig behandlet

Kilder

Referanser

  1. Ruiz-Cabello P, Soriano-Maldonado A, Delgado-Fernandez M, Alvarez-Gallardo IC, Segura-Jimenez V, Estevez-Lopez F, Camiletti-Moirón D, Aparicio VA. Association of Dietary Habits with Psychosocial Outcomes in Women with Fibromyalgia: The al-Ándalus Project. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2016. www.andjrnl.org