Nyhetsartikkel

Fire matvarer du bør unngå ved høyt kolesterol

Her er fire matvarer som er kjent for å øke innholdet av det dårlige LDL-kolesterolet.

Kolesterol er et fettstoff og en viktig byggesten i kroppen din. Totalkolesterol er total mengde kolesterol i blodet og inkluderer HDL-kolesterol og LDL-kolesterol.

Vi kaller gjerne LDL " det dårlige kolesterolet" ut ifra at høye verdier av LDL-kolesterol er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom. 

Det viktigste rådet mot hjerte- og karsykdom er å bytte ut mest mulig mettet fett med umettet fett. 

Les også: Beregning av LDL-kolesterol

Her har vi listet opp fire matvarer du bør unngå hvis kolesterolet ditt er høyt:

1. Rødt kjøtt.

Biff.jpg

 

Oksekjøtt, svinekjøtt og lam inneholder generelt mye mettet fett. Hvis du kutter ned på kjøttet i hamburger og spiser mindre ribbe og svinekoteletter, vil dette bidra til mindre fett i kostholdet. 

Les også: Mat for hjertet

Mørbrad, svinekjøtt, flankbiff eller filet mignon (den fremste delen på indrefileten), vil inneholde mindre fett, men det vil  likevel være bedre å erstatte kjøtt med proteiner som inneholder mindre mettet fett, som skinnfri kylling eller kalkunbryst, fisk og bønner.

2. Fritert mat.

COLOURBOX14288666.jpg

Matvarer som er tilberedt i frityrkokeren, som kyllingvinger, mozzarellapinner og løkringer, er en versting når det kommer til kolesterol. Fritering øker energitettheten av matvarer. Et alternativ kan være å bruke olivenolje i frityrgryten, eller bak maten i ovnen på høy temperatur for å få en "crispy" følelse.

Les også: Kostråd ved forhøyet kolesterolnivå i blodet

3. Bearbeidet kjøtt.

 

Bacon.jpg

Pølser og bacon bruker delene av kjøttet med mest fett, og er derfor gjerne høy på mettet fett. Bacon og pølse laget med kalkun eller kylling kan være et bedre alternativ, og vil ha litt lavere innhold av kolesterol, men heller ikke disse er fri for kolesterol. 

Bacon og pølser inneholder også mye salt. 

Les også: Overvekt og kosthold - riktig fett

4. Bakevarer.

Donut.jpg

Kaker, bakverk og donuts er ofte laget med store mengder smør og matfett. Dette betyr at det er dårlig mat for de som har høyt kolesterol. Om du ikke vil slutte helt å spise slike matvarer, vil det være lurt å gjøre noen erstatninger. For eksempel lan du bruke eplemos eller bananer i stedet for smør når du baker. Eller bruke en yoghurt med lite fett med bær til dessert.

Kaker og bakverk inneholder også ofte mye sukker - som igjen kan føre til høye nivåer av triglyserider i blodet - som kan være en risikofaktor for koronar hjertesykdom.

Les også: Fett - hva slags fett?

Til slutt: 

Å unngå transfett er også viktig. Matvarer med mye transfett er:

  • Pakker med kjeks, kaker, smultringer og bakverk
  • Potetgull
  • Butterdeigbaserte matvarer
  • Produkter som inneholder hydrogenerte vegetabilske oljer. Dette kan finnes i matvarer som er holdbare lenge og er typisk i bearbeidede matvarer. 

Kilder

Referanser

  1. Stephanie Watson, 4 foods not to eat if you have high cholesterol, Harard Helath Publishing, 2021 www.health.harvard.edu
  2. Alyse Wexler, Foods high in cholesterol: What to know, Medicalnewstoday, 2021 www.medicalnewstoday.com
  3. Romit Bhattacharya, Worst Foods for High Cholesterol, Mass General Brigham, 2022 www.massgeneralbrigham.org
  4. High-Cholesterol Foods to Eat and Avoid, Cleveland clinic, 2021 health.clevelandclinic.org