Nyhetsartikkel

Fisk til småbarn beskytter mot eksem

Mer fet fisk til små barn kan forebygge eksem.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny doktorgradsavhandling fra NTNU viser at barn som spiser fet fisk minst én gang i uken fra de er ett år gamle, blir langt sjeldnere rammet av eksem enn de som ikke spiser fisk.

I avhandlingen "Challenges in primary prevention of allergy. The prevention of allergy among children in Trondheim (PACT) study" har Torbjørn Øien undersøkt om risikoen for allergisk sykdom blant barn ble endret ved å gjennomføre ulike tiltak.

Les også: Fisk er sunt

Han skriver i avhandlingen sin at det har vært en betydelig økning i forekomsten av allergiske sykdommer som astma, høysnue og eksem blant barn de siste 30-40 år. På 90-tallet ble forebygging av allergiske sykdommer et satsningsområde innen forskningen. Dermed ble Barneallergistudien i Trondheim satt i gang, og det er dette materialet som er bakgrunnen for denne avhandlingen.

Les også: Allergi eller intoleranse mot fisk

Målet var blant annet å se om inntak av tran og fet fisk under svangerskapet og i barnets første leveår forebygget foreldrerapportert eksem og legediagnostisert astma hos toåringer.

Fisk beskytter

- Fisk hadde en beskyttende effekt mot eksem – spesielt når ettåringen spiste fet fisk minst én gang i uken. Inntak av tran viste ingen sammenheng med forekomsten av allergisk sykdom, sier Øien til Tidsskrift for Den norske legeforening.

Men om mor spiste fisk eller tok tran under svangerskapet, gjorde ingen forskjell når det gjaldt rapportert eksem eller legediagnostisert astma ved 2-års alder.

Tran beskyttet ikke

Inntak av tran i løpet av det første leveåret, viste heller ikke sammenheng med allergisk sykdom når barnet var to år.

Det var altså bare hvis ett-åringer spiste fet fisk minst en gang i uka eller mer, at dette viste en sterk beskyttende effekt på rapportert eksem ved 2-års alder.

Men hvorfor beskytter fisk, men ikke tran gitt i det første leveår mot eksem?

- Vi tror at fet fisk må inneholde noen andre allergibeskyttende faktorer enn omega-3-fettsyrer, sier Øien.

Disse faktorene har enten alene eller sammen med fettsyrene en beskyttende effekt mot eksem.

Les også: Nye kostråd skal gi bedre folkehelse

Vil du vite mer?