Nyhetsartikkel

FODMAP-dietten - spørsmål og svar

Mange lesere er interessert i FODMAP, og har sendt oss spørsmål om dietten. Vi har stilt spørsmålene til klinisk ernæringsfysiolog Torunn Knudsen ved Lovisenberg sykehus. Her kan du lese svarene.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FODMAP er en type kortkjedete og tungt fordøyelige karbohydrater som finnes i en rekke ulike matvarer. Forskning de senere årene viser at mennesker med irritabel tarm kan dra stor nytte av å unngå disse matvarene.

Mange har en følsom mage og reagerer lettere på matvarer enn andre. "Irritabel tarm" er ofte en diagnose man får når legene ikke finner tegn til andre magetarmsykdommer.

Tanken bak at mat med lavt FODMAP-innhold er til hjelp mot irritabel tarm er at enkelte matvarer gjærer i tarmen. Når maten ikke blir tatt godt nok opp i tynntarmen, går maten videre til tykktarmen hvor den gjærer. Dette gir fordøyelsesplager.

NHI.no får stadig spørsmål om detaljer rundt dietten, og har snakket med klinisk ernæringsfysiolog Torunn Knudsen ved Lovisenberg sykehus for å få svar på noe av det leserne våre lurer på om FODMAP.

Liste over hvilke matvarer som inneholder lite eller mye FODMAP finner du her

Les også: FODMAP-redusert diett hjelper mot irritabel tarm

Utelukk alvorlig sykdom først

- Hvordan går man fram hvis man vil prøve ut dietten?

- Før man begynner å sjekke ut om man er intolerant mot matvarer, må man få avkrefte annen alvorlig tarmsykdom, som Chrons sykdom, cøliaki eller ulcerøs colitt. Ved vårt sykehus behandler vi ikke matvareintoleranse før pasienten har vært til utredning for alvorlig sykdom, sier Torunn Knudsen.

Hun forteller at Lovisenberg sykehus har stor pågang fra pasienter som ønsker hjelp, og ventelisten er lang. I forhold til behovet, er det ikke nok hjelp å få. Men om man ønsker å prøve ut dietten på egen hånd eller med hjelp, er individuelt.

- Det kommer an på hva man har personlig kapasitet til å gjennomføre. Noen er strukturerte og systematiske og kan få det til selv, andre synes det er vanskelig og ønsker hjelp. De som blir henvist til klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg sykehus, deltar først i en gruppe med andre med matintoleranse. Deretter får de tilbud om individuell utredning, sier hun.

Knudsen understreker at FODMAP-dietten er en krevende diett, og pasienten må sette av tid til å gjennomføre det.

- Hvor lenge må man bruke dietten før man kan begynne å gjeninnføre matvarer?

- Man bør vente til man er symptomfri. Noen merker en bedring fra dag 1, mens de fleste vil merke en bedring mot slutten av uke 1 eller begynnelsen av uke 2. Vi sier at man skal bruke dietten i 4 uker. Når man skal begynne å gjeninnføre matvarer kan det være greit med veiledning, men også her er folk forskjellige. Noen er strukturerte, men andre får det ikke til uten hjelp.

Les også: Dette er FODMAP-reduserte matvarer

Neste side