Nyhetsartikkel

For mye helseskadelig stoff i lakris-produkter

En ny, dansk studie viser at det i mange lakrisprodukter er et høyt innhold av stoffet glycyrrhizin-syre - som er helseskadelig i store mengder.

Glycyrrhizin-syre er et søtstoff og finnes naturlig i lakris. Å spise for mye av produkter som inneholder lakris, kan skade helsa vår. 

En stor dansk studie publisert i tidsskriftet Food Control1 har undersøkt en rekke lakrisprodukter som er på markedet i Danmark. Målet var å se hvor stort innholdet av glycyrrhizin-syre (GA) er.

GA er altså et stoff som er helseskadelig i store mengder og kan gi høyt blodtrykk, forstyrrelser i kroppens kaliumbalanse og hjerterytmeforstyrrelser.

Pasienter med høyt blodtrykk og hjertesykdom bør være ekstra forsiktig med å spise lakris.

Ifølge EUs grenseverdi bør man ikke innta mer enn 100 milligram glycyrrhizin-syre per dag.

Les også: Syk av lakris

Dårlig merket

Resultatene fra studien viser at mange av produktene inneholder mye GA.

I noen tilfeller skal det kun 4-5 gram lakris til for å få i seg så mye glycyrrhizin-syre at det overskrider EUs grenseverdi.

Studien viser også at 10 prosent av de produktene som ble undersøkt, ikke er merket med hvor mye glycyrrhizin-syre varen inneholder.

Hvor mye er for mye?

EUs grenseverdi for GA er altså 100 mg per dag. Men hvor mye er det i praksis?

Her er noen eksempler: 

  • 83 milliliter (mindre enn en halv kopp) lakris-te (med det høyest innholdet av glycyrrhizin-syre i undersøkelsen) var nok til å overskride grenseverdien. 
  • 4,3 gram lakris (cirka 4-5 godteribiter) var nok til å overskride grenseverdien blant godteriene som hadde det høyeste innholdet av glycyrrhizin-syre.
  • 59 gram lakris-is var nok til å overskride grenseverdien i is-prøven med det høyeste innholdet av glycyrrhizin-syre.

Godteriprodusenten Nidar opplyser om mengde vare som gir 100 mg glycyrrhizin:

  • 83 gram Nero (sjokolade) = cirka 2 stykk
  • 80 gram Panda Lakris = 2,5 lakrisstang eller 0,4 pose
  • 125 gram Skipper lakrisbåter = 1/2 pose
  • 79 gram IFA pastiller = cirka 2 esker

Lett å spise for mye 

I sin konklusjon av studien skriver forskerne at for den som er glad i lakris, skal det ikke mye til for å overstige et daglig inntak på 100 mg GA.

De tviler på at forbrukerne er godt nok informert om de potensielle negative helsekonsekvensene av å spise lakris.

Selv om det er kjent at lakris er forbundet med risiko, vil det være vanskelig for forbrukeren å finne ut det faktiske GA-innholdet i de lakrisproduktene de spiser. GA-nivåene i lakrisprodukter kan variere fra land til land, og det totale antallet analyserte produkter er fortsatt begrenset.

Forskerne skriver også at dette er den mest omfattende undersøkelsen av GA i lakrisprodukter som er utført noen gang. Studien viser at det er stor variasjon i GA-innholdet, både mellom de enkelte kategoriene konfekt (godterier, iskrem og te), men også innenfor hver kategori.

De har ikke navngitt produktene som overskriver grenseverien, men til Videnskab.dk2 sier forsker Nicolai Zederkopff Ballin at han generelt kan si at det høyeste innholdet av glycyrrhizin-syre ble funnet i produkter med rålakris.

Kilder

Referanser

  1. Ballina Z N, Dorte Larsen M D, et.al. Glycyrrhizinic acid in licorice products on the Danish market. Food Control 2023. www.sciencedirect.com
  2. Lise Brix, Lakridser og lakrids-te har overraskende højt indhold af sundhedsskadelig syre, Videnskab.dk, 2023 videnskab.dk