Nyhetsartikkel

Forgiftet av overdose med vitamin D

Overdose av vitamin D er mulig – og skadelig. En middelaldrende mann som brukte store doser med tilskudd som komplementær behandling, endte opp med store plager og sykehusinnleggelse.

Dette ifølge en pasienthistorie som ble publisert i BMJ Case Reports i juli 20221.

Legene som har skrevet artikkelen, forteller at vitamin D-forgiftning er en tilstand som er økende og knyttet til en rekke alvorlige helseproblemer.

Pasienten de skriver om er en middelaldrende mann som ble innlagt på sykehus med gjentagende oppkast, kvalme, magesmerter, leggkramper, tinnitus, tørr munn, økt tørste, diaré og vekttap på 13 kg.

Symptomene hadde vedvart i nesten tre måneder. De startet omtrent en måned etter at han begynte på et behandlingsregime med store doser vitamintilskudd. Behandlingen startet han etter råd fra en komplementær behandler.

Mer enn 20 tilskudd per dag

Mannen hadde en rekke helseutfordringer fra før av. Disse inkluderte tuberkulose, en svulst i øret, oppbygging av væske i hjernen, bakteriell hjernehinnebetennelse og kronisk bihulebetennelse.

Han hadde inntatt høye doser av mer enn 20 tilskudd hver dag. Alle med langt over anbefalt mengde. Deriblant 150 000 UI vitamin D per dag. Daglig behov er 400 IU. Han tok også store doser med vitamin K2, vitamin C, vitamin B9, vitamin B6, vitamin B12 og Omega-3, samt en rekke andre tilskudd av vitaminer, mineraler og probiotika.

Da symptomene oppsto, kuttet han ut tilskuddene, men symptomene vedvarte.

Kan vare i flere uker

Blodprøver viste at han hadde svært høyt kalsiumnivå og litt forhøyet nivå av magnesium. Nivået av vitamin D var syv ganger høyere enn det som regnes som tilstrekkelig. Testene indikerte også akutt nyreskade.

Mannen var innlagt på sykehus i åtte dager. Han fikk væske intravenøst for å skylle gjennom systemet, og han ble gitt medisiner som reduserer mengden kalsium i blodet.

To måneder senere var kalsiumnivået normalt, men vitamin D-nivået var fortsatt unormalt høyt. Den langsomme omsetningen av vitamin D gjør at symptomer på forgiftning kan vare i flere uker, advarer forfatterne.

Symptomer på vitamin D-forgiftning

Symptomer på vitamin D-forgiftning er mange, og i hovedsak forårsaket av for mye kalsium i blodet. De inkluderer trøtthet, forvirring, apati, depresjon, anoreksi, psykose, koma, magesmerter, oppkast, forstoppelse, magesår, pankreatitt, høyt blodtrykk, unormal hjerterytme, nyreskade – inkludert nyresvikt.

Andre plager som kan tilskrives vitamin D-forgiftning, er øyesykdom, leddstivhet og hørselstap.

Økende

Forfatterne skriver at slike forgiftninger fortsatt er relativt uvanlig, men økende. Mange er kanskje ikke klar over at det er mulig å ta overdose av vitamin D, eller kjenner til konsekvensene av å gjøre det.

Denne pasienthistorien understreker den potensielle giftigheten av tilskudd som regnes som trygge, helt til de blir tatt i utrygge mengder eller i utrygge kombinasjoner, konkluderer forfatterne.

Kilder

Referanser

  1. Alkundi A, Momoh R, Musa A, Nwafor N, . Case report: Vitamin D intoxication and severe hypercalcaemia complicating nutritional supplements misuse. BMJ Case Reports 2022. casereports.bmj.com