Nyhetsartikkel

Godt væskeinntak kan bremse aldringsprosessen

Voksne som får i seg bra med væske (er godt hydrerte) ser ut til å være friskere, får færre kroniske sykdommer som hjerte– og lungesykdom, og lever lengre enn de som får i seg mindre væske.

Dette ifølge en studie som ble publisert i eBioMedicine i januar 20231 og omtalt av National Heart, Lung, and Blood Institute2.

Forskerne bak studien brukte data fra 11255 voksne som ble fulgt i en periode på 30 år. Forskerne analyserte forbindelser mellom natriuminnholdet i blodet, som øker når væskeinntaket går ned, og ulike indikatorer på helse.

Kan bremse aldringsprosessen

De fant at voksne som hadde natriuminnhold i blodet som var i den øvre delen av normalområdet, hadde høyere sannsynlighet for å utvikle kroniske sykdommer og vise tegn på fremskreden biologisk aldring enn de som var midt i normalområdet. Voksne med høyere natriuminnhold i blodet hadde også større sannsynlighet for å dø i ung alder.

Resultatene antyder at det å få i seg nok væske kan bremse aldringsprosessen og forlenge et sykdomsfritt liv.

I mars 2022 publiserte de samme forskerne en annen studie. Den viste en forbindelse mellom lavere væskeinntak og økt risiko for hjertesvikt.

Les også: Tørste og dehydrering

Raskere aldring i øvre normalområde

Forskerne ekskluderte deltagere som hadde høye nivå av natriuminnhold i blodet i utgangspunktet, eller hadde underliggende tilstander som kan påvirke mengden natrium i blodet. Deretter evaluerte de hvordan natriuminnholdet i blodet samsvarte med biologisk aldring. Det ble målt gjennom 15 helsemarkører som inkluderte blodtrykk, kolesterol og blodsukker. Disse markørene forteller noe om tilstanden til hver enkelts hjerte, lunger, nyrer og immunforsvar.

Forskerne fant at de som hadde lavere væskeinntak – altså de som befant seg i den øvre delen av normalområder for natriuminnhold i blodet, hadde større sjanse for å vise tegn til raskere aldring. De hadde opptil 64 prosent økt risiko for å utvikle kroniske sykdommer som hjertesvikt, slag, atrieflimmer, åreforkalkning av perifere arterier, kronisk lungesykdom, diabetes og demens.

Les også: Mange eldre er dehydrerte

De fleste kan drikke mer

Personer som befant seg i de øvre normalområdene for natriuminnhold i blodet, kan ha nytte av å vurdere væskeinntaket sitt, mener forskerne.
De fleste kan trygt øke væskeinntaket ved å drikke mer vann eller annen type drikke, eller gjennom å spise grønnsaker og frukt med høyt vanninnhold.
De fleste kvinner bør få i seg 1,5 til 2,2 liter vann (væske) per dag. Menn bør få i seg 2 til 3 liter per dag.

Her kan du lese mer om anbefalt væskeinntak

Noen kan trenge medisinske råd om væskeinntak på grunn av underliggende tilstander, og/eller medisiner som kan gi væsketap.

Halvparten drikker ikke nok

Tidligere forskning har vist at omtrent halvparten av verdens befolkning ikke får i seg anbefalt mengde væske per dag, som ofte starter på 1,5 liter. Dermed kan det å øke væskeinntaket ha stor betydning, tror forfatterne.

Kilder

Referanser

  1. Dmitrieva NI, Gagarin A, Liu D, Wu CO, Boehm M. Middle-age high normal serum sodium as a risk factor for accelerated biological aging, chronic diseases, and premature mortality. EBioMedicine 2023. www.thelancet.com
  2. NIH: Good hydration linked to healthy aging www.nhlbi.nih.gov