Nyhetsartikkel

Helsefordeler med olivenolje

Litt olivenolje hver dag kan gi en rekke helsegevinster, ifølge en ny studie.

En studie publisert i Journal of the American College of Cardiology1 viser at mennesker som bruker mer enn en halv spiseskje olivenolje om dagen, har mindre risiko for å dø av sykdommer som kreft, Altzheimers sykdom, hjertesykdom eller lungesykdom sammenlignet med de som bruker mindre av dette sunne fettet.

Samtidig understreker forskerne bak studien at det ikke holder kun å tilsette olivenolje for å få bedre helse - det må være en erstatning til det usunne fettet.

Sunn livsstil

Det er forskere ved Harvard T. H. Chan School of Public Health som har gjennomført studien. En av forfatterne, Marta Guasch-Ferre, sier til helsenettstedet WebMD at olivenolje er rik på sunne antioksidanter, polyfenoler og vitaminer, og er en god kilde til hjertesunne enumettede fettstoffer.

Men WebMD understreker at deltagerne i studien som brukte mye olivenolje, også var de som var mest fysisk aktive, røykte minst og spiste mest frukt og grønt, selv om forskerne forsøkte å ta hensyn til disse faktorene i sin studie.

Redusert sykdomsrisiko

Mer enn 90 000 deltagere ble inkludert i denne studien - ingen hadde hjertesykdom eller kreft da studien startet i 1990.

Deltagerne ble fulgt i 28 år, og ble hvert fjerde år spurt om hvor ofte de spiste visse matvarer. Blant annet ble de spurt om hvor mye de spiste av fett som margarin, smør, majones, meierifett og olivenolje.

Resultatene viste at de som spiste mer enn en halv spiseskje med olivenolje om dagen, hadde mindre risiko for å dø av både hjertesykdom, kreft, nevrodegenerativ sykdom og lungesykdom.

Forskerne utviklet også en statistisk modell for å simulere hva som ville skje hvis en person byttet ut margarin, smør, majones eller andre vegetabilske oljer med olivenolje. Resultatene viste at et slikt bytte reduserte sjansene for å dø av alle årsaker. Å erstatte olivenolje med andre vegetabilske oljer fra raps, mais og soyabønner hadde ikke samme effekt, viste studien.

Olivenolje i bakst

Susanna Larsson er epidemiolog ved Karolinska Institutet i Stockholm i Sverige. Hun skriver i en lederartikkel2 om denne studien at det trengs svar på mange spørsmål rundt helseeffekten ved olivenolje før man kan gå ut med brede anbefalinger til folket. 

Andre ernæringseksperter påpeker til WebMD at det å spise et sunt, balansert kosthold vil være viktigere enn å fokusere på én bestemt matvare. 

- Olivenolje er en del av den klassiske hjertesunne middelhavsdietten, som inkluderer mye frukt og grønnsaker, fullkorn, nøtter, frø og magert protein, og har lite bearbeidet mat. Det handler aldri om én type mat, det handler om hele kostholdet, sier Marion Nestle, professor i ernæring, matstudier og folkehelse ved New York University til WebMD3.

En annen kostholdsekspert, Meghan McLarney ved Nebraska Medicine i Omaha, understreker at poenget gjerne ikke er å legge til en type fett. Men å erstatte med noe annet. 

- Det er enkle måter å erstatte smør og andre animalske fettstoffer på med olivenolje. Hvis en oppskrift krever smør - kutt ut halvparten av smøret og erstatt det med olivenolje. Dette er en fin måte å introdusere et sunnere fett på, men som holder på smaken, sier McLarney.

Hun sier at olivenolje kan byttes ut med margarin eller smør når du skal tilsette smak til for eksempel grønnsaker eller proteiner. Det går også an å ha olivenolje i bakst, sier hun. 

 

Kilder

Referanser

  1. Guasch-Ferre M, Li Y, et.al.. Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults. J Am Coll Cardiol 2022. www.jacc.org
  2. Susanna C. Larsson. Can Small Amounts of Olive Oil Keep the Death Away?∗. J Am Coll Cardiol. 2022. www.jacc.org
  3. https://www.webmd.com/food-recipes/news/20220111/more-olive-oil-may-bring-longer-life-study