Nyhetsartikkel

Høyt fettinntak knyttes til ugunstige tarmbakterier

Høyt inntak av fett er forbundet med ugunstige tarmbakterier og nedbrytingsprodukter i avføringen, endringer man tror kan utløse betennelser.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Disse effektene kan spille en rolle i utviklingen av metabolske sykdommer som diabetes type 2, hjertesykdom og slag.

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Gut i februar i 20191.

Tidligere forskning antyder at en diett med høyt fettinnhold skaper en ubalanse i bakteriesammensetningen i tarmen, og gjør at tarmen lekker - ugunstige metabolske nedbrytningsprodukter absorberes til blodet. Observasjonsstudier har tidligere vist at kostholdet er avgjørende for mengde og type tarmbakterier.

Kostvaner i endring

Forskerne ville undersøke om ulike nivå av fett i kosten kunne påvirke tarmbakteriene hos friske, unge voksne fra Kina, hvor kostholdet er i endring fra et tradisjonelt kosthold med lite fett og høy andel karbohydrater, til et kosthold med relativt høyt fettinnhold og lavere karbohydratnivå.

Totalt var det 217 deltagere som ble delt inn i tre grupper, hvor man endret fordelingen av karbohydrat (hvit ris og hvetemel) og fett ( i hovedsak soyaolje), men ellers beholdt samme mengde protein og fiber. Fettinntaket i de tre gruppene var på henholdsvis 20 prosent (lavt), 30 prosent (moderat) og 40 prosent (høyt) av energiinntaket.

Deltagerne holdt seg til dietten de ble foreskrevet i seks måneder, og det ble tatt blod- og avføringsprøver ved starten og slutten av studien.

Lavt fettinntak førte til gunstigere bakterieflora

Alle gruppene gikk ned i vekt i perioden, men deltagerne som spiste minst fett, reduserte vekten mest.

Selv om det ikke var store forskjeller på den totale mengden tarmbakterier mellom de tre gruppene, hadde andelen gunstige bakterier økt hos gruppen som spiste minst fett. Hos gruppen som spiste mest fett, var andelen gunstige bakterier redusert.

Enkelte bakterier, som er forbundet med lavere kolesterolnivå, fant man rikelig av hos de som spiste lite fett. Andre bakterier, som er forbundet med høyere kolesterolnivå, var mer vanlig blant de som spiste mye fett.

Høyt fettinntak ble også forbundet med betydelige og potensielt skadelige endringer i den langkjedete fettmetabolismen, noe som ga høyere nivå av kjemikalier man tror utløser betennelser (inflammasjon). Forskerne fant det motsatte ved dietter med lavt fettinntak.

Usikkert om funnene stemmer for alle grupper

Langvarig, høyt fettinntak ser ut til å være ugunstig for unge, friske, voksne med et kosthold som er i endring  - fra lavt inntak av fett, til høyere andel fett, konkluderer de. Det er ikke sikkert at funnene stemmer for alle grupper, men de ser ut til å illustrere behovet for å begrense fettinntaket.

Forskerne skriver videre at funnene også kan ha betydning for andre land enn Kina, land hvor andelen fett i kosten allerede er høy.

Kilder

Referanser

  1. Wan Y, Wang F, Yuan J, et al.. Effects of dietary fat on gut microbiota and faecal metabolites, and their relationship with cardiometabolic risk factors: a 6-month randomised controlled feeding trial . Gut 2019. gut.bmj.com