Nyhetsartikkel

Høyt inntak av fruktose kan skade immunforsvaret

Høyt inntak av fruktose kan forårsake betennelser som rammer immunforsvaret og gjør at det ikke fungerer så godt som det skal.

Temaside om Korona

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Nature Communications1 og en pressemelding på nettsidene til Swansea University2.

Fruktose er en sukkerart som består av kun ett sukkermolekyl. Det finnes naturlig i frukt, honning og en del grønnsaker. Vanlig bordsukker består av 50 prosent fruktose. Fruktose brukes i mange bearbeidede produkter, deriblant søte drikker som brus og sportsdrikke, søtsaker, melkeprodukter og bakevarer.

Betennelser

Høyt inntak av fruktose er forbundet med fedme, diabetes type 2 og ikke-alkoholisk fettlever. Inntaket av fruktose har økt betydelig på verdensbasis i nyere tid og skyldes i stor grad økt sukkerinntak og inntak av maissirup.

Hittil har forståelsen av hvordan høyt inntak av fruktose påvirker immunforsvaret til de som inntar mye av det, vært begrenset.

Den aktuelle studien viser at fruktose forårsaker betennelser (inflammasjon, ikke infeksjon) i immunsystemet. Prosessen produserer flere signalmolekyler som er forbundet med inflammasjon. Denne type betennelse kan ødelegge celler og vev og bidra til at organer og kroppssystemer ikke virker som de skal, noe som igjen kan føre til sykdom.

Fruktose og fedme

Forskningen gir også en dypere forståelse av hvordan fruktose kan knyttes til diabetes og fedme ettersom lavgradige inflammasjoner ofte er forbundet med fedme.

Studien føyer seg inn i rekken av forskning som viser de ødeleggende effektene av å innta høye nivå av fruktose.

En av forskerne bak studien sier i en pressemelding at studien er spennende fordi den tar oss et skritt nærmere i å forstå hvorfor noen typer kosthold kan føre til dårlig helse.

Studien ble finansiert av Diabetes UK og Cancer Research UK.

Kilder

Referanser

  1. Jones N, Blagih J, Zani F, et al.. Fructose reprogrammes glutamine-dependent oxidative metabolism to support LPS-induced inflammation. Nature Communications 2021. www.nature.com
  2. Swansea University: High fructose diets could cause immune system damage www.swansea.ac.uk