Nyhetsartikkel

Høyt kolesterol - hva bør du spise?

Disse matvarene er det lurt å sette på menyen hvis du får beskjed om at du har høyt kolesterol.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det kan være bekymringsfullt å få beskjed fra legen om at kolesterolet er høyt. Er det svært høyt, vil du trolig få medisiner som skal senke det. Er det kun lett til moderat forhøyet, kan det være du blir bedt om å legge om kostholdet.

Men hvilke matvarer er det som er bra for kolesterolet?

(Artikkelen er basert på en pasientinformasjon fra britiske patient.uk)

Løselig fiber

Ntter

Løselig fiber er gunstig for blodsukkeret og kolesterolet.

Kostfiber kan både være løselig og uløselig. Løselig fiber tar opp vann og finnes særlig i havre og bygg, linser, bønner og erter.

Les også: Høyt kolesterol - hjelper kostendringer og trening?

Andre matvarer som inneholder løselig fiber er:

  • frukt, som epler og banan
  • rotgrønnsaker
  • nøtter og frø

Enumettef fett

Laks

Enumettet fett kjent for å redusere kardiovaskulær risiko ved å forbedre kolesterolet - spesielt gjennom å redusere nivået av det skadelige LDL kolesterolet, men også ved å øke nivået av det sunne HDL kolesterolet.

En av de beste kildene til enumettet fett er oliven - enten i sin naturlige form eller som olivenolje. Andre gode kilder er avokado og solsikke- og solsikkeoljer.

Les også: En avokado om dagen gjør godt for hjertet

Flerumettet fett

Flerumettet fett vil også bidra til å redusere kardiovaskulær risiko ved å forbedre kolesterolet. Denne fettypen kan også bidra til å kontrollere blodsukkernivået og senke blodtrykket samt redusere triglyserider - en del av fettstoffet som er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Flerumettet fett finner du ofte i plantebaserte oljer, spesielt solsikke- og soyabønneroljer samt nøtter, frø og fet fisk.

Se animasjon: Løsning av plakk

Fisk og omega-3 fettsyrer

olje

Omega 3 fettsyrer er en bestemt type flerumettet fett og er spesielt effektiv med tanke på å redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer ved å forbedre nivåene av kolesterol i blodet.

Den beste kilden til omega-3 fettsyrer er fet fisk som laks, tunfisk, ørret, sild, makrell og sardiner.

Plantekilder til omega-3 fettsyrer finnes for eksempel i solsikkefrø, linfrøolje, soyaolje og valnøtter - men verken disse eller fiskeolje som kosttilskudd ser ut til å bli behandlet i kroppen med samme fordel som omega-3 fettsyrer fra fet fisk.

Les også: Beregning av LDL-kolesterol

Andre tiltak som kan hjelpe deg med å forbedre kolesterolnivået:

  • Vær fysisk aktiv - minst 150 minutter med moderat intensitet - eller 75 minutter med høy intensitet - hver uke.
  • Ikke røyk - og unngå passiv røyking så mye som mulig
  • Oppretthold en sunn vekt. En kroppsmasseindeks (KMI) på 25,0 eller mindre har gjennom en rekke studier blitt satt i sammenheng med bedre helse og velvære.