Tidligere i høst ble det kjent at 32 prosent av alle kyllingfileter som selges i butikk, var smittet med den antibiotikaresistente E. coli-bakterier ESBL. Nå er det funnet en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling, som er motstandsdyktig mot en gruppe antibiotika kalt kinoloner. Mange mister lysten på den proteinrike kyllingen, men hva kan du spise i stedet?
NHI.no har spurt ernæringsfysiolog og helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Erik Arnesen (bildet).
Han forteller at kylling har fått en stadig større plass i det norske kostholdet, forbruket har økt med over det dobbelte siden 1990-tallet (selv om inntaket av storfe og svinekjøtt fortsatt er høyere).

- Årsaken er nok en kombinasjon av økt tilgjengelighet og økt etterspørsel. Kylling er som regel magrere enn annet kjøtt, og oppfattes som renere og enklere å tilberede, man slipper for eksempel å skjære bort fett. I tillegg har utvalget av ulike kyllingprodukter økt veldig, med blant annet pålegg og pølser.
Kylling er også relativt rimelig, og kan brukes til så å si alt. Ernæringsmessig sett er kylling (og kalkun) en god kilde til protein, niacin (vitamin B3), vitamin B12 og sink, og har veldig lite fett og mettet fett hvis man ikke spiser skinnet.
Mange alternativer
- Hvis man tenker på kylling som en proteinkilde, finnes det mange alternativer. Proteiner finnes i nesten alle matvarer fra både dyre- og planteriket. Alt rent, magert kjøtt har omtrent like mye protein per 100 gram som kylling. Fisk er en veldig god kilde til protein, med en proteinandel på omtrent 15-20 prosent. Det finnes også mange gode kilder til planteproteiner, spesielt belgvekster som bønner, erter og linser. Kokte bønner og linser inneholder for eksempel omtrent 8-9 prosent protein. I tillegg har disse mange andre gunstige næringsstoffer. Belgvekster inneholder for eksempel like mye fiber som protein. I det norske kostholdet er melk og meieriprodukter den nest største kilden til protein etter kjøtt. Brød og kornvarer bidrar også med mye protein, forteller Arnesen.
Les også: Soyabønner

Han forklarer at protein gir kroppen essensielle aminosyrer og nitrogen som trengs for å bygge og vedlikeholde kroppen. Proteiner består av omtrent 20 forskjellige aminosyrer. Omtrent halvparten av disse må vi få inn via maten, resten klarer kroppen å danne selv dersom den har nok karbohydrater. Fullgode eller fullverdige proteiner er proteiner som gir alle essensielle aminosyrer i tilstrekkelige mengder.
- Animalske proteinkilder anses generelt som mer fullverdige, men dersom man spiser variert, kan man også fint dekke behovet for aminosyrer med et rent plantebasert kosthold. Melk og eggehvite har proteiner av høy kvalitet, soyaprotein og quinoa er også fullverdige proteinkilder, sier han.
Arnesen sier at man bør inkludere gode proteinkilder i hvert måltid, men med mindre man spiser svært lite eller restriktivt, trenger man ikke å tenke så mye på proteinkvaliteten.
Les også: Proteiner i den vegetariske kosten
Lett å lage
Som sagt kan man få flere gunstige næringsstoffer dersom man bytter ut kylling med andre proteinkilder.
Les også: Mat for hjertet
- Fra fisk får man for eksempel sunne fettsyrer, en del vitaminer (fisk er en svært god kilde til vitamin D og B12), og sporstoffer som selen og jod. Et høyt inntak av planteprotein er forbundet med lavere risiko for blant annet hjerte- og karsykdom, mens et høyt inntak av animalsk protein er forbundet med økt risiko. Kanskje fordi vegetabilske proteinkilder også gir mye fiber og andre næringsstoffer som kan være gunstige for å dempe effekten av risikofaktorer, sier Arnesen.

Les også: Spis mer fisk
Kylling er enkel å tilberede og derfor lett å ty til. Men alternativene til kylling trenger heller ikke ta så mye tid.
- Ferdig filetert fisk går fort å lage, for eksempel bakt i bakepapir eller folie i ovnen. Hermetisk tunfisk er et bra alternativ både som pålegg og til salater. Fiskekaker er også bra, men sjekk ingredienslisten på pakken for å finne en med mye fisk (gjerne 70-80 prosent fisk), sier Arnesen.
Av vegetariske proteinkilder kan for eksempel tofu og tempeh (soyaprodukter) lett wokkes eller stekes, eller man kan kjøpe ferdigkokte bønner, kikerter og linser. De kan moses, serveres med pasta, i supper eller lignende. Falafel – kikertkaker – er lettvint og godt.
Tips til matoppskrifter? Sjekk her