Nyhetsartikkel

Hvor lenge varer effekten av en kopp kaffe?

Mange gjenkjenner effekten av en god, kopp kaffe. Men hvor lenge etter den første koppen, varer virkningen av koffein?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Koffein stimulerer sentralnervesystemet, som igjen påvirker mange funksjoner i kroppen. 

Årsaken til at kaffe får deg til å virke litt mer våken, er koffeinens sentralstimulerende effekt.

Ifølge en artikkel i MedicalNewsToday, gir koffein denne effekten 15 til 45 minutter etter at du har drukket koppen med kaffe.

De fleste legger merke til koffeinens effekt i løpet av denne tiden, og mange rapporterer om at de får mer energi og trang til å tisse. Disse symptomene har en tendens til å forsvinne etter at koffeinen brytes ned. 

Les også: Dette er koffein

Hvor lenge varer "kaffeenergien"?

I kaffe er det litt mer koffein i kokekaffe enn i traktekaffe og pulverkaffe. Typen kaffebønner som benyttes, påvirker også innholdet av koffein i brygget. Som regel inneholder 1 desiliter kaffe 60 mg koffein (± 20 mg).

Les også: Kaffe og amming

Ifølge MedicalNewsToday har virkningen av koffein en halveringstid på omtrent 5 timer. Det betyr at om du drikker kaffe med 40 mg koffein, vil du ha 20 mg koffein i kroppen etter fem timer.

Det er ingen angitt tidsgrense for hvor lenge du kan beholde effekten av en kopp kaffe. Varigheten er avhengig av doseringen og individuelle forhold som alder, kroppsvekt og hvor sensitiv man er for koffein.

De fleste får en temmelig kjapp virkning av kaffe, men hvor lenge dette varer, er altså individuelt.

Les også: Kaffe og søvnrytme

Avhengighetsskapende

Selv om koffein fyller mange av kriteriene for å være et avhengighetsskapende middel, betraktes ikke forbruket som et helsemessig eller samfunnsmessig problem. Til praktiske formål defineres derfor ikke koffein som et avhengighetsskapende middel.

Dersom vi inntar koffein daglig over tid, får vi fysisk toleranseutvikling. Det betyr at kroppen venner seg til koffein, og vi må drikke mer kaffe for å få samme oppkvikkende virkning som første dag vi drakk kaffe.

Les også: Kaffe beskytter mot demens

Toleranseutvikling fører også til fysiske abstinenssymptomer dersom vi brått slutter med kaffe og annet koffeininntak. Et typisk abstinenssymptom er hodepine.

Denne toleranseutviklingen for koffein inntrer allerede etter få dagers sammenhengende bruk. 

Abstinenssymptomene kommer vanligvis i løpet av et døgn dersom du kutter ut koffeininntaket, og abstinensplagene vil være på sitt verste det andre døgnet, for så å avta og forsvinne i løpet av en ukes tid.

Les også: Hva er sant om kaffe?

Referanser

  1. Jon Johnson, How long does a cup of coffee keep you awake?, MedicalNewsToday www.medicalnewstoday.com
  2. https://www.fhi.no/ml/kosthold/fakta-om-koffein/
  3. https://nhi.no/sykdommer/psykisk-helse/diverse/koffein/