Nyhetsartikkel

Hvorfor er avokado bra for hjertet?

En ny studie fra Harvard Medical School bekrefter at et kosthold med avokado er godt for hjertehelsa vår. Her kan du lese om hvorfor.

Den er grønn, kremet og full av næringsstoffer. 

En studie utført av forskere ved Harvard Medical School og som er publisert i tiddskriftet Journal of the American Heart Association1 viser at minst to porsjoner avokado i uka er knyttet til bedre hjertehelse. 

Avokado er en kilde til sunt fett, men det er også viktig å merke seg at avokado bør være en erstatter for mindre sunne matalternativer. 

Hvorfor er avokado sunn?

Vi skal tilbake til funnene fra studien, men hva er det som gjør at avokado er et godt valg for hjertet?

Her er tre årsaker forskerne fra Harvard2 trekker fram:

  1. Oljesyre. Dette enumettede fettet er det også mye av i oliven. En halv avokado har rundt 6,5 gram oljesyre - omtrent det samme som i en spiseskje olivenolje. Hva du erstatter matvarer med mye mettet fett (som smør, ost og kjøtt), med matvarer som inneholder mye umettet fett (som avokado, nøtter og frø) vil dette bidra til å senke det skadelige LDL-kolesterolet. Dette vil igjen virke positivt på hjertehelsa.
  2. Fiber. Avokado inneholder mye fiber, et næringsstoff det ofte kan bli for lite av. Et fiberrikt kosthold reduserer risikoen for hjertesykdom, siden fiber bidrar til å senke kolesterolet og også blodtrykk og kroppsvekt. 
  3. Vitaminer og mineraler. En halv avokado gir godt med folat (vitamin B9), kalium og magnesium, men også forskjellige plantebaserte forbindelser kalt fytokjemikalier. Alle disse næringsstoffene - sammen med oljesyre og fiber - er knyttet til bedre hjertehelse.

Mer avokado - færre slag

Tilbake til studien: den inkluderte 110 000 personer. Dette var deltagere i to langvarige Harvard-studier: "Nurses Health Study" og "Health Professionals Follow-up Study". De som deltok i studien, var fra 30 til 75 år og var ikke hjertesyke eller kreftsyke da studien startet.

Forskere vurderte kostholdet til deltagerne ved bruk av spørreskjemaer. Disse ble besvart ved starten av studien og deretter hvert fjerde år. Her var spørsmål om avokado inkludert: deltagerne svarte på hvor ofte og hvor mye de spiste. 

I løpet av 30 år med oppfølging dokumenterte forskerne 9.185 tilfeller av hjerteinfarkt og 5.290 av hjerneslag blant deltakerne. Sammenlignet med personer som aldri eller sjelden spiste avokado, hadde de som spiste minst to porsjoner (en halv avokado er én porsjon) hver uke 16 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og 21 prosent lavere risiko for å oppleve hjerteinfarkt eller andre problemer som var relatert til hjertet. 

Kilder

Referanser

  1. Pacheco S L, Li Y, et.al. Avocado Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in US Adults. Journal of the American Heart Association 2023. www.ahajournals.org
  2. Julie Corliss, Enjoy avocados? Eating one a week may lower heart disease risk, www.health.harvard.edu