Nyhetsartikkel

Ingefær - derfor er det sunt

Ingefær er blitt sett på som et vidundermiddel i folkemedisinen og brukt til alt fra å dempe forkjølelse til magevondt. Men hva sier forskningen om ingefærens virkning?

Det mangler ikke på forskningsresultater når det kommer til ingefær - den gamle planten som har vært dyrket i mange tusen år i India og Kina. Arten tilhører ingefærfamilien. Den blir brukt som krydder i de fleste matlagningstradisjoner i verden, og det er rotstokken som blir brukt.

I en studie gjennomført ved the University of Georiga i 2010, konkluderte forskerne med at et daglig inntak av ingefær reduserer muskelvondt etter trening. Dette var en randomisert studie der effekten av rå og varmebehandlet ingefær ble undersøkt etter 11 dagers bruk.

Les også: Ingefær i folkemedisinen

Studiene viste at daglig ingefærtilskudd reduserte anstrengelsesutløst smerte med 25 prosent. Effekten ble ikke forbedret ved varmebehandling av ingefær.

Les mer om denne studien her

Virker mot diaré

Ingefr

En annen studie har vist at det populære krydderet virker lovende som behandling mot diaré som skyldes bakterier – en ledende årsak til spedbarnsdød i utviklingsland.

Studien er utført på mus, men forskerne skriver at hvis andre studier bekrefter samme resultat, kan man ha funnet et billig og enkelt alternativ til medikamentell behandling.

Forskerne sier i en nyhetsmelding at det også gjenstår å vite hvor store doser ingefær som trengs – og om det er trygt for spedbarn.

Mer informasjon om dennes studien finner du her

Vektøkning

Det er også antydet at ingefær kan ha en heldig virkning på kroppens metabolisme.

En studie fra 2012 som er publisert i tidsskriftet Metabolism, har konkludert med at et inntak av ingefær påvirker energiforbruket i kroppen, og også appetitten. Studien ble utført på en gruppe overvektige menn, og deltagerne rapporterte blant annet om lavere nivåer av sult etter å ha inntatt ingefær.

Les mer om denne studien her

Kvalme

Ingefr

Ingefær mot kvalme er et velkent kjerringråd. Men også flere studier har konkludert med at ingefær virker positivt mot kvalme - både morgenkvalme og i forbindelse med kreftbehandling.

I en metaanalyse publisert i The Journal of Alternative and Complementary Medicine, har forskerne undersøkt om ingefær kan være effektivt mot morgenkvalme. Forskerne konkluderer med at den allsidige roten har effekt mot kvalme, men at det er usikkerhet rundt doseringen.

Les mer om denne studien her

Og når det gjelder kreftbehandling: Flere studier mener at ingefær kan motvirke kvalme - som er en vanlig bivirkning av kjemoterapi. Men ifølge danske "Kreftens bekjempelse", er ikke studiene overbevisende. Likevel skriver de at det ikke skader å spise ingefær eller drikke det som te, så lenge det inntas i normale mengder.