Ifølge Giftinformasjonen er det hvert år noen som er så uheldige å få en mild kobberforgiftning etter å ha drukket gløgg. Dette er sjelden farlig, men det kan være nokså ubehagelig. De vanligste tegnene på mild kobberforgiftning er brekninger eller oppkast. Disse symptomene kan oppstå allerede ti minutter etter inntak av gløggen. Kobberet virker irriterende på slimhinnene i magen og i tarmen.
Kobberbelegg
En grunn til at det oppstår kobberforgiftning, kan være at du varmer gløggen i kobberkjele, i vannkoker som har varmeelement av kobber, eller at du bruker en vanlig kjele som du ellers kun bruker til vannkoking.
Årsaken er at vanlig drikkevann inneholder ørsmå mengder med kobber. Når du koker vann i en kjele, og vannet blir avkjølt, blir små mengder kobber avleiret i kjelen. Når du siden lager mat og drikke med en pH-verdi på 3 i den samme kjelen, løsner kobberbelegget. Gløgg har en lav pH-verdi og løser dermed opp kobberbelegget. Slik kan du ende opp med å få kobber i gløggen, og du risikerer å servere julegløgg med påfølgende forgiftning.
Ufarlig
Dersom kjelen bare har blitt brukt til vannkoking, kan kobberbelegget bli ganske stort. Det er likevel en ufarlig forgiftning. For at kobberforgiftning skal gi alvorlige skader på mage- eller tarmslimhinnen, må det i følge Giftinformasjonen betydelige mengder til.
Behandlingen er i følge Giftinformasjonen å drikke godt. Det er unødvendig å oppsøke lege, med mindre du har kraftige og vedvarende symptomer.
Rens kjelen med eddikvann
For å unngå kobberforgiftning bør du altså styre unna kobberkjeler og vannkokere når du skal varme gløgg. For å rense en kjele som det blir kokt mye vann i, kan du i følge Matportalen varme eddikkvann i den før du lager gløgg. Du skal da koke opp 1 prosent eddik, og la dette stå i kjelen i minst et kvarter. Deretter heller du ut eddikvannet og skyller kjelen godt.
Vannkoker bør ikke brukes til tilberedning av sure næringsmidler.
Andre sure retter kan også gi mild kobberforgiftning. Dette gjelder blant annet rabarbrasuppe og gelè.