Nyhetsartikkel

Julekrydder som kan gi allergi

Hvilke julekrydder kan gi allergiske reaksjoner?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Julekrydder som anis, nellik, vanilje og kanel kan kryssreagere med andre arter og være kilde til allergiske reaksjoner.

Her kan du se en oversikt over noen av kryddertypene vi forbinder med julen,og hvilke allergier som kan forekomme. Informasjonen er hentet fra Norges Astma- og Allergiforbund.

Nellik (Syzygium aromaticum)

Nellik

Allergi: Matvareallergi forekommer, men er sjelden.

Annet: Nelliktreet er et eviggrønt tre i myrtefamilien og er trolig det krydderet som har mest duft og aroma. Det brukes til smakssetting av ketchup, krydderoljer og likører. Nellik brukes også i nøkkelost, og i nedlagt sild, i pickles og til gløgg. I tillegg er nellik et mye brukt krydder i leverpostei, blodmat, pepperkaker, endel fruktkaker og som en anelse også i fruktsalat. Hel nellik kan også brukes til å pynte juleskinke og sylteflesk.

Oregano (Origanum vulgare)

Oregano

Allergi: Kryssallergi mot burotpollen er kjent.

Annet: Oregano vokser vilt i Norge og har vært mye brukt der den finnes. Derfor har den også fått flere forskjellige navn. Den kalles i tillegg til oregano og bergmynte for kung, villmynte, kongsgress og villtimian.

Basilikum (Ocimum basilicum)

Basilikum

Allergi: Kan kryssreagere med bjørk og burot.

Annet: Basilikum brukes i en rekke ulike matretter, og er blant annet en hovedingrediens i pesto. I dag er det dyrket frem mange ulike sorter basilikum. Fra frøfirmaer kan man få kjøpt frø av sorter med mange forskjellige smaker, for eksempel kanel-, anis-, sitron-, krydder-, kamfer- og kryddernellik-basilikum.

Dill (Anethum graveolens)

Dill

Allergi: Kryssallergi burotpollen og dill er ganske vanlig.

Annet: Dill er en skjermplante og en mye brukt kjøkkenurt - blant annet som garnityr på samme måte som persille. Hele blomsterkronen brukes ved nedlegging av agurker.

Hvitløk (Allium sativum)

Hvitlk

Allergi: Sjelden, men er påvist ved hud- og luftveissymptomer. Intoleranse med magesmerter er kjent i forbindelse med hvitløk. Kryssallergi mellom hvitløk og burotpollen er også omtalt.

Annet:Hvitløk er egentlig ikke en krydderplante. Den er en av våre eldste kulturplanter og kommer fra Sentral-Asia. Den dyrkes over store deler av verden og spiller en viktig medisinsk rolle i mange kulturer.

Kanel (Cinnamomum zeylandicum)

Kanel

Allergi: Kryssallergi med bjørk og burot forekommer, men er ikke vanlig. Astma er beskrevet som yrkessykdom hos arbeidere som puster inn støv fra kanel. Allergisk kontakteksem er beskrevet.

Annet: Kaneltreet er et medlem av laurbærfamilien og stammer fra Sri Lanka. Barken er tynn og gulbrun og ruller seg i tette ruller. I folkemedisinen er kanel blant annet kjent for sine bakterie- og virushemmende egenskaper. Som krydder benyttes det både i søte og salte retter.

Karve (Carum carvi)

Karve

Allergi: Kan kryssreagere med burot.

Annet: Frøet er den mest brukte delen av planten. Den er blitt brukt i mange typer mat, og har vært vanlig i pultost og brød. I surkålen er den fremdeles en selvfølge, og urten brukes også i supper, kjøttretter og teer. En annen viktig bruk av frøet er i brennevin, som for eksempel akevitt.

Muskatnøtt (Myristica fragrans)

Muskatntt

Allergi: Kryssreagerer med selleri og pollen (burot og eventuelt bjørk).

Annet: Muskatblomme har en mer aromatisk og noe mildere smak enn muskatnøtt. Muskatblomme brukes tradisjonelt i hvite sauser til fisk, fiskegrateng, fiskefarser og farser av kjøtt. Muskatnøtt er mest kjent i pølseprodukter som wienerpølse, medisterpølse og julepølse.

Paprika (Capsicum spp.)

Paprika

Allergi: Kryssallergi mot burotpollen er utbredt. Slimhinnereaksjoner i munn og svelg er vanlige symptomer. Også irritasjonsreaksjoner ved kontakt med paprika som potteplante er nokså vanlig blant allergikere.

Annet: Paprika kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika, og dyrkes i dag i stort omfang i Europa. Det finnes mange forskjellige sorter paprika med varierende form, farge, størrelse og smak.

Persille (Petroselinum crispum)

Persille

Allergi: Kryssallergi burotpollen/persille er ikke uvanlig.

Annet: Persillebladene er rike på vitaminer, blant annet C-vitamin og mineraler.

Sitronmelisse (Melissa officinalis)

Sitronmelisse

Allergi: Mange allergikere rapporterer om irritasjonsreaksjoner ved nærkontakt med sitronmelisse. Allergifremkallende virkninger er ikke kjent fra litteraturen.

Annet: Sitronmelisse brukes i desserter, i kjøttretter og salater. Fra gammelt av har planten blitt brukt for å styrke humøret. Man mente at et regelmessig inntak fremmet et langt liv. Dessuten er den tradisjonelt blitt brukt til å hele sår, lindre hjertebank og roe hjertet.

Vanilje (Vanilla spp.)

Vanilje

Allergi: Spesifikk matvareallergi mot ekte vanilje eller ekte vaniljesukker (basert på vaniljestang) er ikke kjent, men vanilje inngår ofte som element i matvarer som gir allergi. Varen vaniljesukker er syntetisk fremstilt (cellulosebasert), og kan gi overfølsomhetsreaksjoner som kontakteksem.

Annet: Vanilje er et smaksstoff som kommer fra orkidearter med opprinnelse i Mexico. Dyrking for vaniljeproduksjon i dag foregår særlig på Madagaskar.

Anis (Pimpinella anisum)

Anis

Allergi: Kan kryssreagere med burot.

Annet: Anisens frø benyttes blant annet som krydder i brød og søtt bakverk. Hudproblemer kan oppstå ved bruk av olje som presses ut av frøene og anvendes i blant annet tannkrem og tyggegummi.