Nyhetsartikkel

Kaffe bedrer overlevelse ved tykktarmskreft

Blant personer som har fått cellegift ved tykktarmskreft stadium 3, hadde de som drakk mye kaffe bedre overlevelse og færre tilbakefall enn de som ikke drakk kaffe.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i Journal of Clinical Oncology i november 20151.

Les også vår oversiktsartikkel om tykktarmskreft

I innledningen til studien skriver forfatterne at observasjonsstudier har vist økt risiko for tilbakefall av tykktarmskreft ved usunt kosthold og en livsstil som øker risikoen for type 2-diabetes (hyperinsulinisme). Større inntak av kaffe er forbundet med redusert risiko for type 2-diabetes og økt insulinfølsomhet. Hypotesen til forfatterne er at de samme faktorene som øker risikon for type 2-diabetes, også øker risikoen for tykktarmskreft. De ønsket derfor å undersøke effekten kaffe har på tilbakefall av tykktarmskreft og overlevelse.

Les også: Kaffe og te kan forebygge type 2-diabetes

Færre tilbakefall

953 personer med tykktarmskreft stadium 3 deltok i studien. Stadium 3 innebærer at svulsten har vokst gjennom hele eller deler av tarmveggen og at det kan foreligge spredning til nærliggende lymfeknuter.

Under og etter seks måneders tilleggsbehandling med cellegift rapporterte deltakerne sitt inntak av kaffe med og uten koffein, te (ikke urte-te), og 128 andre typer drikke og mat. Forfatterne undersøkte effekten kaffe, te og koffein hadde på tilbakefall av kreft og på dødelighet. Studien viste at de som drakk fire kopper kaffe (med koffein) eller mer per dag, hadde betydelig færre tilbakefall (OR=0.58 og 95% KI 0.34-0.99) og lavere risiko for død sammenlignet med de som ikke drakk kaffe.

Analyser av resultatene viser klart at det er koffeinet i kaffen som har denne effekten. Hvorfor det er slik, vet man ikke. En hypotese er at koffein øker kroppens insulinfølsomhet.

Les også vår pasientinformasjon om koffein

Forfatterne konkluderer med at et høyt koffeininntak kan forbindes med klart redusert tilbakefall av kreft og død hos pasienter med tykktarmskreft stadium 3. Samtidig påpeker de at det er behov for flere studier om dette, og at de ikke har funnet bevis for at kaffe virker direkte på kreften.

Hva betyr det?

Ifølge The New York Times Ask Well2 mener flere eksperter at forskjellen like gjerne kan dreie seg om hvordan livsstilen til kaffeelskende mennesker skiller seg fra de som ikke drikker kaffe. En av forfatterne bak studien sier til avisen at folk ikke bør begynne å drikke kaffe kun basert på denne studien, men dersom du er glad i kaffe, kan du gjerne fortsette å drikke det. Liker du ikke kaffe, kan du gjøre andre tiltak for å redusere risikoen; du kan for eksempel trene, spise sunt og unngå fedme.

Kilder

Referanser

  1. Guercio BJ et al. Coffee Intake, Recurrence, and Mortality in Stage III Colon Cancer: Results From CALGB 89803 (Alliance).. J Clin Oncol. 2015; 33(31): 3598-607. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Daily Coffee May Boost Colon Cancer Survival: The New York Times. Ask Well. well.blogs.nytimes.com