Nyhetsartikkel

Kaffe forbundet med lavere risiko for livmorkreft

Forskning antyder at kvinner som drikker mye kaffe, har lavere risiko for livmorkreft.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention i februar 20151.

Forskerne bak studien sammenlignet kvinner som drakk mindre enn en kopp kaffe om dagen, med kvinner som drakk om lag fire kopper kaffe om dagen. Resultatene viser at de som drakk mye kaffe, hadde 18 prosent lavere risiko for å utvikle livmorkreft.

I en uttalelse til Medline sier de at de ikke er overrasket over funnene, ettersom de stemmer med det som er observert i tidligere studier.

Vet ikke hvorfor det er gunstig

Data ble hentet fra to pågående studier hvor over 456 000 kvinner deltar. Her undersøkte de kostholdet til mer enn 2800 kvinner som hadde fått diagnosen livmorkreft. Kaffe var ikke det eneste næringsmidlet forfatterne undersøkte. Totalt tok de for seg 84 ulike typer mat og næringsmidler. De fleste andre typer mat hadde ingen konsekvent forbindelse med risiko for livmorkreft.

Forfatterne skilte ikke mellom koffeinfri kaffe og vanlig kaffe i studien, og de vet derfor ikke om de eventuelt gir ulik effekt.

Forskerne har ingen forklaring på hvorfor kaffe har en mulig forebyggende effekt mot livmorkreft. En mulig årsak til denne sammenhengen, er at kaffe reduserer østrogennivåene i kroppen og slik påvirker hormonbalansen.

Det kan virke som om langvarig østrogenstimulering av livmorslimhinnen bidrar til kreftutvikling. Det er blant annet derfor man ser at østrogenbehandling i overgangsalderen kan øke risikoen for slik kreft. Overvektige har for eksempel større risiko for denne typen kreft. Dette tror man har en sammenheng med høye østrogennivå på grunn av økt østrogenproduksjon i fettvev.

4. hyppigste kreftform

I konklusjonen skriver forfatterne at kaffeinntak muligens kan redusere risikoen for livmorkreft, men at det er behov for flere studier på dette området.

Livmorkreft er den 4. hyppigste kreftformen hos kvinner (etter brystkreft, tykktarmkreft og lungekreft). Det oppdages mellom 700-800 tilfeller årlig i Norge, og forekomsten har vært svakt økende i flere år. Denne kreftformen oppdages aller hyppigst i aldersgruppen 65-69 år, og forekomsten øker med økende alder. Livmorkreft må ikke forveksles med livmorhalskreft, som er en annen kreftsykdom.


Animasjon av livmorkreft

Kilder

Referanser

  1. Merritt MA, Tzoulaki I, Tworoger SS, et al. Investigation of Dietary Factors and Endometrial Cancer Risk Using a Nutrient-wide Association Study Approach in the EPIC and Nurses' Health Study (NHS) and NHSII. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2015; 24 (2): 466-71. cebp.aacrjournals.org
  2. Medline Plus: Coffee Linked to Possible Lower Endometrial Cancer Risk