Nyhetsartikkel

Kaffe og hjerterytmeproblemer: Ingen sammenheng

Å drikke kaffe øker ikke risikoen for hjertearytmi. Det viser en studie publisert i JAMA Internal Medicine.

En stor amerikansk studie har ikke ikke funnet noe bevis for at moderat kaffeforbruk kan forårsake hjertearytmi.

Derimot fant forskerne ut at kaffe var forbundet med litt lavere risiko for at arytmi oppstod.

Studien er publisert 19. juli 2021 i JAMA Internal Medicine1.

Ingen bevis for økt risiko

Gregory Marcus er professor i medisin i avdelingen for kardiologi ved UCSF (Universitetet i California, San Francisco). Han sier i en nyhetsmelding fra  universitetet2 at kaffe har rykte på seg for å forårsake eller forverre arytmier.

- Men vi fant ingen bevis for at koffeinforbruk fører til større risiko for arytmier, sier han.

Forskerne mener dermed at studien beviser at forbud mot koffein for å redusere arytmirisiko sannsynligvis ikke har noe for seg.

Usikkert rundt ulik type kaffe

Over 380 000 deltagere som alle drakk kaffe, deltok i studien. Gjennomsnittsalderen var 56 år og litt over halvparten var kvinner. 

I tillegg til å undersøke om vanlig kaffeinntak var forbundet med risiko for arytmi, undersøkte også forskerne om genetiske varianter som påvirker det å metabolisere (forbrenne) koffein påvirket denne sammenhengen.

Forskerne analyserte egenrapportert kaffeforbruk for å se på sammenhengen med arytmi i framtiden. Men de brukte også genetiske data for å se på årsaksforhold. 

Dermed kunne forskerne undersøke forholdet mellom koffein og arytmi på en måte der ikke kun deltakerens egenrapportering av kaffeinntak ligger til grunn.

Oppfølgingsperioden var på fire år, og dataene ble justert for demografiske egenskaper, helse og livsstilsvaner.

En begrensning ved studien er at deltakerne rapporterte kaffeinntaket selv, og at det mangler informasjon om hvilken type kaffe deltakerne drakk.  

Kilder

Referanser

  1. Kim E, Hoffmann T, et.al. Coffee Consumption and Incident Tachyarrhythmias Reported Behavior, Mendelian Randomization, and Their Interactions. JAMA Intern Med 2021. doi:10.1001/jamainternmed.2021.3616 DOI
  2. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2782015?guestAccessKey=1c6e90b0-ee5f-4e04-8fce-6c4151fc066e&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=071921%c2%a0