Nyhetsartikkel

Kaffe og te kan forebygge diabetes type 2

Drikker du kaffe og te, er sjansen mindre for at du utvikler type 2 diabetes, viser en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En stor studie fra 2009 viser at kaffe og te nedsetter risikoen for å få diabetes type 2.

Flere studier har tidligere vist at et par kopper kaffe om dagen kan redusere risikoen for å utvikle denne typen diabetes. Nå har en stor australsk meta-studie bekreftet resultatet, og også funnet den samme sammenhengen med te.

Forskerne fra The George Institute for International Health i Australia har gått gjennom en rekke studier som omhandler sammenhengen mellom type 2- diabetes og kaffe- og tedrikking. Undersøkelsene er gjort i årene 1966 til 2009 og har tilsammen omfattet omtrent en halv million mennesker.

Koffeinfritt ga også effekt

Da forskerne analyserte resultatene, så de at hver ekstra kopp kaffe om dagen nedsatte risikoen med sju prosent. De som drakk tre til fire kopper om dagen, hadde 25 prosent mindre risiko enn de som drakk null til to kopper.

Te ga nesten samme virkning: å drikke te nedsatte risikoen med 20 prosent i forhold til de som ikke drakk te i det hele tatt.

Siden koffeinfri kaffe også viste seg å ha en lignende effekt, kan det bety at det ikke er selve koffeinet som er involvert i denne positive effekten. Studien antyder at i stedet kan den reduserte risikoen henge sammen med andre stoffer i kaffe og te, som magnesium og antioksidanter.

- Det er kjent at det ikke er koffein som skaper denne positive effekten i forbindelse med diabetes. Derfor må det være noen annet i kaffe og te som gjør at denne drikken virker forebyggende. Enkelte forskere spekulerer i om det kan være antioksidanter, men foreløpig er det bare spekulasjoner, sier professor og overlege Trond Geir Jenssen ved Medisinsk avdeling på Rikshospitalet til NHI.no.

Han forteller at det nylig er publisert to andre forskningsstudier om samme tema – en fra Japan og en fra Holland. Sistnevnte har studert 40.000 mennesker i 10 år, og begge konkluderer med det samme som den aktuelle studien fra Australia.

- At kaffe og te er med på å senke risikoen for diabetes går igjen i så mange studier, at det trolig er noe sannhet i det, sier Jenssen, men understreker at helt sikker er man ikke før man får utført randomiserte studier ( med kontrollgrupper).

Forskeren sier at selv ikke med disse studiene som bakgrunn, vil han anbefale mennesker i risikogruppen til å drikke mer kaffe eller te.

- Men folk kan trolig trygt lene seg tilbake og drikke kaffen sin med god samvittighet. Det er uansett viktigst at man stumper røyken, mosjonerer og spiser sunt, sier han.

Les også: Hva er koffein?

Ønsker flere studier

Hovedforfatteren bak den australske studien er Rachel Huxley, fra University of Sydney i Australia. Hun sier til BBC News at hvis man klarer å identifisere hva det er i kaffe og te som gir en heldig effekt for risikogruppen, kan dette åpne nye veier for å forebygge diabetes type 2.

Lege Victoria King i den britiske diabetesforeningen er skeptisk til resultatene.

- Men det vi kan være sikker på, er at utviklingen av diabetes type 2 er sterkt knyttet til livsstil. Dette betyr at man kan forebygge sykdommen ved å spise sunn mat med lite fett, salt og sukker. Og spise mye frukt og grønnsaker, sier hun til BBC News.

Nå etterlyser forskerne kliniske studier som kan undersøke om kaffe og te faktisk forhindrer diabetes.

- Vi vet det er gjort forskning på sammenhengen mellom kaffe og te og utviklingen av diabetes type 2. Men dokumentasjonen er så vag, at vi ser ingen grunn til å gå ut og anbefale folk å drikke mer kaffe og te. Likevel mener jeg alt nytt om denne sykdommen er interessant. Vi setter pris på at det forskes på dette og at det legges fram dokumentasjon, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Norges Diabetesforbund til NHI.no.

Vil du vite mer?