Nyhetsartikkel

Kan mat påvirke kreftrisiko?

Myten om at frukt og grønt reduserer risikoen for å få kreft, er ifølge en stor, europeisk undersøkelse godt på vei til å bli avlivet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et høyt inntak av frukt og grønnsaker kan minske risikoen for å få kreft, men effekten er svært liten. Det viser en ny, stor europeisk undersøkelse som er offentliggjort i det videnskapelige tidsskriftet ”'Journal of the National Cancer Institute”1.

Forskere har fulgt knapt 500 000 europeere gjennom nesten ni år. Vel 30 000 av personene i undersøkelsen fikk konstatert kreft, men det var ikke markant færre krefttilfeller blant de som spiste mye frukt og grønnsaker.

Ifølge undersøkelsen kan 2.5 prosent av krefttilfellene ha blitt unngått ved å øke inntaket av frukt og grønt.

Forskerne har justert resultatene for andre faktorer som kan påvirke resultatet, som røyking, alkoholinntak, overvekt, inntak av kjøtt og behandlet kjøtt, mosjon og om kvinner brukte p-piller eller hormonbehandling.

Les også: Sunt kosthold

Fem om dagen

I 1990 anbefalte Verdens Helseorganisasjon alle å spise minst fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen for å forhindre kreft og andre kroniske sykdommer.

I en leder i det samme tidsskriftet - "Journal of the National Cancer Institute" - skriver professor Walter Willet ved Harvard University at funnene fra denne studien ikke er uventet. Men han skriver også at enkelte stoffer som finnes i noen frukter og grønnsaker, likevel kan ha en viktig, beskyttende effekt. For eksempel tyder forskning på at stoffer i tomater kan redusere risikoen for prostatakreft, mens det er stoffer i brokkoli som kan beskytte mot tarmkreft.

Les også: Brokkoli - mer enn mat

I tillegg tyder forskning på at et kosthold med frukt og grønnsaker kan beskytte mot for eksempel hjerte- og karsykdommer.

Grønnsaker ser ut til å være rikere på næringsstoffer, og derfor mer gunstig enn frukt.

Neste side