Nyhetsartikkel

Kan yoghurt gjøre deg mer avbalansert?

En liten studie mener å ha funnet at yoghurt med visse probiotiske bakterier kan bidra til at man blir roligere og mer avbalansert.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien ble publisert i tidsskriftet Gastroenterology i juni i 20131.

Tidligere forskning har vist at endringer i bakteriefloraen i tarmen kan endre signalmekanismer, emosjonell adferd og smerteregulerende mekanismer i de indre organene hos gnagere. Endringer i tarmfloraen ved hjelp av antibiotika eller probiotika har ikke vist seg å gi slike endringer hos mennesker. Forskerne bak denne studien ville undersøke om inntaket av syrnet melk med probiotiske bakterier kunne påvirke hjerneaktiviteten eller reaksjoner på oppgaver som krever emosjonell oppmerksomhet.

Få deltakere

Deltagerne var friske kvinner uten mage-tarmproblemer og uten symptomer på psykisk sykdom. Studien var liten: Tolv kvinner ble randomisert til å drikke det syrnede melkeproduktet med probiotiske bakterier, mens elleve kvinner ble randomisert til å drikke et melkeprodukt som ikke var syrnet. Dette skulle de drikke to ganger om dagen i fire uker. Deltakerne gikk gjennom funksjonelle MR-undersøkelser før og etter disse fire ukene, for å måle hjernens reaksjon på en oppgave som dreide seg om reaksjoner på uttrykksfulle ansikter og hvilende hjerneaktivitet.

Resultatene viste at inntaket av det syrnede melkeproduktet var forbundet med redusert respons fra hjernebarkområder som er knyttet til funksjoner som følelser, syn- og kroppssensorikk.

Påvirker aktivitet i deler av hjernen

Forfatterne konkluderer med at fire ukers inntak av et syrnet melkeprodukt med probiotiske bakterier, påvirket aktiviteten i deler av hjernen som kontrollerer sentrale prosesser vedrørende emosjoner og følelser.

Les også: Kan riktig tarmflora forebygge angst?

Kilder

Referanser

  1. Tillisch K, Labus J, Kilpatrick L, Jiang Z, Stains J, Ebrat B, Guyonnet D, Legrain-Raspaud S, Trotin B, Naliboff B, Mayer E.A.. Consumption of Fermented Milk Product With Probiotic Modulates Brain Activity. Gastroenterology 2013; 144: 1394-1401. www.gastrojournal.org