Anbefalinger fra Helsedirektoratet
Kostråd for forebygging av hjerte- og karsykdom tar utgangspunkt i Nøkkelrådskosten og de generelle nasjonale kostrådene. Det viktigste er å bytte ut mest mulig av det mettede fettet med umettet fett. Mettet fett må ikke erstattes med matvarer som inneholder mye sukker og stivelse.
- Mettet fett finnes i stor grad i kjøtt og fettrike meieriprodukter
- Umettet fett finnes i raps- og olivenolje, myke plantemargariner, nøtter, avokado, majones, frø, tran, fet fisk og pålegg med økt innehold av sunne oljer
Energiinnholdet i matvarer oppgis i kilokalorier (kcal). Det du spiser av mettet fett bør utgjøre under 10% av ditt totale energiinntak, eventuelt under 7% hvis det må til for å oppnå ønsket reduksjon av LDL-kolesterol.
Praktiske råd
- Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, magre meieri- og kjøttprodukter
- Begrens inntaket av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker
- Unngå mat som inneholder mye mettet fett, som kokos, kakaofett og palmeolje
- Øk inntaket av flerumettet fett fra fisk og planter, som nøtter, frø, oliven, raps og avokado
- Prioriter å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag
- Begrens inntaket av snacks, godteri og fast-food
- Vektreduksjon eller opprettholdelse av sunn vekt er anbefalt
- Velg råvarer eller bearbeidede varer med lite salt
- Røykeslutt er svært viktig!