Anbefalinger fra Helsedirektoratet1
I utgangspunktet passer Nøkkelrådskosten og de generelle nasjonale kostrådene også for personer med diabetes, men det er viktig å gjøre individuelle vurderinger.
- Personer med diabetes type 1 må lære å sette riktig mengde insulin til maten de spiser
- Personer med diabetes type 2 som ikke bruker insulin, bør fokusere på å spise sunn mat som gir langsom blodsukkerstigning
Praktiske råd
Maten vi spiser påvirker blodsukkeret, og personer med diabetes bør velge et kosthold som bidrar til god blodsukkerkontroll. Et stabilt og gunstig blodsukker kan redusere risikoen for senskader som hjerte- og karsykdom, nyreskade og nerveskade.
Det er først og fremst karbohydratene i kosten som gir høyt blodsukker. Matvarer med mye karbohydrater av den typen som gir rask blodsukkerstigning, bør erstattes med matvarer med mer komplekse karbohydrater, det vil si fiberrike varianter.
- Begrens inntaket av karbohydratrike matvarer med en høy andel av sukker og/eller stivelse
- Velg matvarer som gir en langsom blodsukkerstigning, som fullkornsprodukter, belgvekster, grønnsaker og eventuelt kunstig søtede produkter.
- Spis regelmessig, gjerne hver fjerde time. Regelmessige måltider med sunn mat i moderat mengde, bidrar til å holde blodsukkeret stabilt gjennom døgnet
- Frukt og bær er sunt, og anbefales også til personer med diabetes. Men husk at frukt inneholder fruktsukker som gir blodsukkerstigning
- Noen fruktslag inneholder mer sukker enn andre (se matvaretabellen.no)
- Spis frukt for eksempel som avslutning på måltidet
- Eller i mindre porsjoner som mellommåltid utover dagen
- Forebygg hjerte- og karsykdom med et hjertevennlig kosthold
- Vær oppmerksom på hvor mye fett maten du spiser inneholder, og begrens inntaket
- Velg riktig type fett. Bytt ut hardt (mettet) fett med flytende (olje/flerumettet)
- Ved overvekt anbefales vektreduksjon
- Fysisk aktivitet er bra for helsen og bidrar til bedre blodsukkerkontroll
Vil du vite mer?
- Diabetesforbundet: kostanbefalinger ved type 2 diabetes
- Diabetesforbundet: kostanbefalinger ved type 1 diabetes
- Helsedirektoratet: Kosthåndboken (diabetes se s. 168-171)
- Helsedirektoratet: kosthold ved diabetes
- Den svenske socialstyrelsen sitt veiledningshefte Bra mat vid diabetes
Kilder
Referanser
- Helsedirektoratet. Nasjonale faglige råd om Ernæring, kosthold og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Sist faglig oppdatert 19. desember 2017. www.helsedirektoratet.no