Informasjon

Kostråd til pasienter med forhøyet kolesterolnivå i blodet

Det er en klar sammenheng mellom kolesterolnivå og risiko for å utvikle karsykdom i hjertet.

Bruk mer

  • Planteoljer ved matlaging: Olivenolje, rapsolje, soyaolje, maisolje og solsikkeolje
  • Brød og kornblandinger: Grovt brød, skjær tykke skiver, bruk mer fiberrike kornprodukter også til middag
  • Fisk: Bruk daglig fisk som pålegg (sild, makrell, tunfisk, fiskepudding). Middag 3-4 ganger/uke, alle fiskeslag anbefales. Fiskeretter med mye tilsatt fett (for eksempel frityrstekt fisk) anbefales ikke til daglig bruk, og rogn og fiskelever bør ikke spises oftere enn en gang per måned.
  • Poteter: Bruk mer potet og grønnsaker som erstatning for kraftig og fettrikt tilbehør ved måltider.
  • Skummet melk, søt eller sur.
  • Magre oster (0,9-7% fett): Cottage cheese, pultost, prim, gammelost, mager ost, mager mysost, mager nøkkelost
  • Belgfrukter: Erter, bønner og linser har lite fett og inneholder ikke kolesterol. Vi bør spise mer belgfrukter
  • Frukt og grønnsaker: Inneholder lite fett og er uten kolesterol. Det blir anbefalt å spise minst fem om dagen. En enhet er ca. 150 gram.
  • Eksempler på sunn snacks: oppskjærte grønnsaker, fruktsalat (uten andre ingredienser enn frukt!) en håndfull usaltede nøtter(nøtter er meget kaloririke, så du bør ikke spise mye) er en god kilde til sunt fett.
  • Få i deg nok omega-3 fettsyrer. Tran og fet fisk er de beste kildene
  • Vann er den beste tørstedrikk

Bruk mindre

  • Smør, margarin. Sløyf det på brødet, eller bruk lettmargarin med minst 2/3 umettet fett. Bruk ikke fete sauser
  • Kjøtt, spesielt oppmalte kjøttprodukter, farsemat, pølser
  • Egg: Eggeplommen er svært kolesterolrik, og du bør ikke spise mer enn 1 egg om dagen. Eggehviten kan derimot brukes fritt, fordi den er helt uten fett eller kolesterol.
  • Andre kolesterolrike matvarer du bør unngå er lever fra fisk og landdyr, og rogn.
  • Helmelk, kremfløte, rømme
  • Fete oster (> 20% fett): Gudbrandsdalsost G35, fløtemysost H33, Jarlsberg, Norvegia F45, andre dessertoster
  • Søtsaker: Kaker, sjokolade, lakris, bruk lite sukker i matlagingen
  • Snacks: Potetgull, peanøtter, chips.
  • Salt: Natriumsalt
  • Saft. Sukret brus. Alkohol

De viktigste rådene

I følge Lipidklinikken ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet, kan de viktigste rådene oppsummeres slik:

  • Spis mindre fett, spesielt mindre mettet fett
  • Erstatt noe mettet fett med umettet fett
  • Spis mer fiberrike matvarer, grønnsaker og frukt daglig
  • Spis mindre kolesterolrike matvarer

Vil du vite mer?