Anbefalinger fra Helsedirektoratet1
Tygge- og svelgevansker, eller "dysfagi" som det kalles på fagspråket, kan oppstå som følge av sykdom, svekket almenntilstand, eller svekket funksjon ved høy alder. Tygge- og svelgevansker bør alltid utredes.
Utredningen bør være tverrfaglig, med undersøkelse av lege og/eller tannlege/tannpleier, samt kartlegging av tygge- og svelgefunksjonen gjennom samtale og observasjon under måltidet. Pleie- og omsorgspersonell har erfaring med å observere og kartlegge spisefunksjon og forhold som påvirker situasjonen. Logopeder kan bistå ved utredning av kompliserte svelgeproblemer. Ved alvorlig feilsvelging med aspirasjon til lungene kan det være nødvendig å utføre spesielle røntgenundersøkelser.
Tegn på tygge- og svelgevansker kan være:
- Måltidene tar lang tid, mer enn 30 minutter
- Det er matrester igjen i munnen etter måltidet
- Mat eller drikke kommer ut av munnen under måltidet
- Personen sikler, hoster eller kremter mye under/etter måltid
- Stemmen er uklar under/etter måltidene
- Klarer bare å spise små måltider, og har et ensidig kosthold/matvarevalg
- Drikker lite
- Vekttap, underernæring eller dehydrering
- Hos barn: manglende vektøkning
Ernæringsbehandling
Ved svelgevansker er det viktig å sikre tilstrekkelig næringsinntak for å unngå underernæring. Legen kan skrive ut produkter for ernæringsbehandling på blå resept.
Det kan være behov for å tilpasse konsistensen på maten ved å dele den opp, mose den, eller tilsette fortykningsmidler i tyntflytende drikker eller supper. Den tverrfaglige utredningen har stor betydning for valg av rett konsistens.
Det kan også være behov for kosttilskudd og energi- og næringsberikning.
I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med ernæringssonde.
Oppfølging
- Situasjonen kan endre seg. Undersøkelser bør følges opp med nødvendige kontroller, observasjoner
- Kartleggingen bør evalueres jevnlig og ved endring i helsetilstanden
Praktiske råd
- Sørg for en god sittestilling
- Hjelpemidler kan være nødvendig, særlig ved motoriske vansker
- Eks. tilpasset bestikk, drikkeredskap som tutkopp o.l.
- Sørg for ro rundt måltidet, unngå forstyrrelser
- Det er viktig å konsentrere seg om å tygge og svelge riktig
- Sørg for nok tid til å spise
- Å spise et stort måltidet kan bli slitsomt. Da anbefales mindre, hyppige måltider med energi- og næringstett kost
- Legg opp hver del av måltidet for seg på tallerken
- Det er viktig å svelge unna all maten, før en tar mer mat i munnen
Kilder
Referanser
- Helsedirektoratet. Nasjonale faglige råd om Ernæring, kosthold og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Sist faglig oppdatert 19. desember 2017. www.helsedirektoratet.no