Nyhetsartikkel

Kosttilskudd knyttet til leversvikt

29 tilfeller med leversvikt og akutt hepatitt er forbundet med kosttilskuddet OxyElite Pro som blir solgt i USA, og som skal ha en fettforbrennende og muskeloppbyggende effekt.

Kosttilskuddene OxyElite Pro og VERSA-1 har blitt trukket tilbake fra det amerikanske markedet i forbindelse med nærmere undersøkelser av disse tilfellene, som alle ble funnet på Hawai. I ett av tilfellene døde en person som følge av leverskaden. De rammede var i utgangspunktet friske, og de hadde ingen andre tilskudd eller legemidler til felles.

Kjøper på nett og i utlandet

Amerikanske FDA har tidligere i år advart mot bruk av kosttilskudd som inneholder dimetylamylamin (DMAA). Dette inkluderte OxyElite Pro. Dette etter at DMAA ble forbundet med tilfeller av alvorlig sykdom og til og med dødsfall. Produsenten har i en uttalelse sagt at orginalversjonen som inneholder DMAA, ikke har blitt produsert eller solgt siden tidlig i 2013. Produktene er solgt i hele USA, men alle tilfellene som først ble rapportert, er funnet på Hawai. Ekspertene vet foreløpig ikke hvorfor kosttilskuddene har hatt denne effekten.

Vi har ikke funnet at dette kosttilskuddet er solgt over disk i Norge, men ifølge diskusjoner på ulike kroppsbygger- og fitnessforum, er det mange som kjøper slike produkter på nettet eller i utlandet. Flere omtaler selv sin bruk av OxyElite Pro på norske forum.

Startet undersøkelsene i september

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC)1, startet CDC og U.S Food and Drug Administration (FDA) en undersøkelse etter at de ble informert om syv pasienter fra Hawai med alvorlig akutt hepatitt (f.eks. hepatitt A, hepatitt B eller hepatitt C)og livstruende leversvikt av ukjent årsak 9. september 2013. Pasientene var tidligere friske, og de hadde alle brukt dette kosttilskuddet, som blir markedsført som et produkt som skal fremme vekttap og muskeloppbygging. I forbindelse med undersøkelsene rapporterte leger inn 45 mulige tilfeller. Av disse ble totalt 29 identifisert som faktiske tilfeller. Pasientenes gjennomsnittsalder var 33 år, og det var omtrent likt med kvinner og menn. De vanligste symptomene var tap av apetitt, avføring med lys farge, mørk urin og gulsott.

Ifølge CDC er det nå rapportert om fire tilfeller i andre stater enn Hawai, hvor samme kosttilskudd er brukt før utvikling av akutt hepatitt uten kjent årsak.

Resultatene fra FDAs produkttester avventes. Så langt antyder testene at leverforgiftningen er påført via narkotika eller urter som skader leveren, men undersøkelsene pågår fortsatt.

Ser på tilfellene som et mysterium

Leger som evaluerer pasienter med akutt hepatitt, bør spørre om inntak av kosttilskudd som en del av helhetsvurderingen. De som bruker kosttilskudd med den hensikt å gå ned i vekt eller øke i muskelmasse, bør være forsiktige, og gjøre dette under tilsyn av lege, skriver forfatterne av CDC-rapporten.

I en uttalelse som er gjengitt i blant annet Huffington Post2, skriver produsenten av kosttilskuddet at de står fast ved at kosttilskuddet er trygt, og at de samarbeider med FDA. De skriver også at ingrediensene er nøye testet, og at de ser på tilfellene i Hawai som et mysterium. Videre skriver de at produktene det dreier seg om er OxyElite Pro med DMAA, OxyElite Pro med lilla kork, og OxyElite Pro Super Thermo Powder. Disse produktene er tilbakekalt fra butikkene mens undersøkelsene pågår.

I en oppdatering fra FDA fra oktober 20133, oppfordrer FDA forbrukere til ikke å bruke OxyElite Pro eller VERSA-1, fordi disse produktene inneholder en ingrediens kalt aegeline, hvor produsenten ikke har klart å fremskaffe bevis på at dette er trygt. Ifølge FDA er ikke dette tidligere brukt i kosttilskudd, og det finnes ingen historie om bruk av dette eller andre bevis på at det er trygt å innta.

FDA har altså utvidet undersøkelsen slik at den nå også omfatter kosttilskuddet VERSA-1. Begge de gjeldende kosttilskuddene er produsert av det samme selskapet - USP Labs.

Les også: Kosttilskudd: Risikofylt netthandel

Kilder

Referanser

  1. Notes from the Field: Acute Hepatitis and Liver Failure Following the Use of a Dietary Supplement Intended for Weight Loss or Muscle Building - Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) October 2013 www.cdc.gov
  2. OxyELITE Pro Pulled From Shelves Nationwide After 29 Liver Failure Cases In Hawaii - The Huffington Post www.huffingtonpost.com
  3. FDA Investigates Acute Hepatitis Illnesses Potentially Linked to Products Labeled OxyElite Pro - FDA www.fda.gov