Nyhetsartikkel

Kutte alkohol? Dette er effekten på kort sikt

Dette skjer med kroppen din om du kutter alkoholforbruket.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Alkohol er det vanligste rusmiddelet i vår kultur, men alkohol kan være skadelig for mange av kroppens organer og kan føre til avhengighet. Britiske Patient.info har oppsummert hva som skjer mer kroppen på kort sikt om du kutter alkoholen:

1. Blodtrykket blir bedre

Sliter du med forhøyet blodtrykk, kan det hjelpe å kutte ned alkoholforbruket.
For i tillegg til de arvelige forholdene er det flere ting som øker sjansen for å få høyt blodtrykk. Viktige medvirkende årsaker er fedme, diabetes, lite fysisk aktivitet, høyt saltinntak, høy alder, og altså: høyt alkoholinntak.

Les: Alkohol og hjerte- og karsykdom

2. Søvnen bedres

Kanskje kan alkohol bidra til at man sovner raskere, men søvnkvaliteten blir dårligere. Du bruker mindre tid i den dype søvnen og mer tid i den mindre avslappede REM -fasen. Dermed blir du trøtt neste dag.

Les også: Hva er søvn?

3. Finere hud

Å drikker mindre alkohol, vil virke positivt for utseendet. Alkohol forårsaker dehydrering, og det kan vises på huden – som gjerne blir tørr.

Les også: Råd for å få sunn hud

4. Vekttap

Ikke alle tenker på det høye kaloriinnholdet i alkohol – som dermed er en bidragsyter til overvekt og fedme. Å holde seg unna alkohol kan gjøre det lettere å opprettholde en sunn vekt, noe som igjen reduserer risikoen for helseproblemer som diabetes type 2, hjertesykdom, enkelte kreftformer og hjerneslag.

Les også: Alkohol og kalorier

5. Mindre migrene

Å redusere alkoholinntaket kan være lurt for den sliter med migrene. For Ifølge patient.info kan det virke som at migrene utløses av alkohol for enkelte. Dette kan handle om noen bestemte alkoholholdige drikker, så ved å føre dagbok over hva du spiser og drikker kan hjelpe til med å identifisere hva som utløser migrenen.

Les også: Virkning av alkohol

Mange fordeler

Ifølge forebygging.no er det mange fysiske fordeler ved å redusere alkoholforbruket:


1. Mindre risiko for skade
2. Mindre risiko for høyt blodtrykk
3. Mer energi og overskudd
4. Mindre risiko for kreft
5. Bedre søvn
6. Redusert vekt
7. Unngår fyllesyke
8. Bedre hukommelse
9. Bedre fysisk form
10. Mindre risiko for leversykdom
11. Mindre risiko for hjerneskade

Psykologiske, sosiale og økonomiske fordeler ved å redusere alkoholforbruket:
1. Bedre humør
2. Bedre forhold til andre
3. Mindre risiko for fyllekjøring
4. Sparer penger

Alkohol og ernæring

Alkohol gir oss - i likhet med protein, karbohydrater og fett - energi, men det gir oss ikke næring. Det tilfører såkalte tomme kalorier (syv per gram alkohol). Når du inntar alkohol, prioriterer kroppen å forbrenne alkoholen. Det vil si at den slutter å forbrenne alt annet. Dette skjer fordi alkohol - til forskjell fra karbohydrater, protein og fett - ikke kan lagres i kroppen.

Alkohol svekker mekanismene som kontrollerer blodsukkernivået - noe som kan øke eller redusere blodsukkeret.

Les mer om alkohol og ernæring i artikkelen: Alkohol - trening og ernæring

"Hvit måned"

Er du en av dem som kutter alkoholen i januar? Forskning fra England viser at det å gjennomføre en "hvit måned" i januar ikke er noen dårlig idè.

Studien er publisert i tidsskriftet Health Psychology i 2016 og viser hva som skjer når nærmere 850 forsøkspersoner avstod helt fra alkohol hele måneden. 

Resultatene seks måneder etter at den hvite perioden var fullført, viste at blant de som lyktes i utfordringen, var det kun 11 prosent som økte alkoholkonsumet i forhold til det de normalt hadde drukket tidligere. Resten fortsatte den gode trenden fra januar, og drakk generelt mindre.

Men forskerne fant også en positiv effekt blant dem som ikke lyktes i å være tørrlagt hele januar - også denne gruppen endret drikkemønsteret og drakk noe mindre enn før - seks måneder etter.

Forskerne konkluderer derfor med at det å ha "hvit januar", fører til et redusert alkoholforbruk på sikt - også for dem som tok utfordringen, men ikke klarte å fullføre.

Les mer om studien her: Har du "hvit måned" i januar?